2020-01-29 23 浏览
今日去咗大圍行吓,順便舒緩下依家社會上邊唔開心嘅心情。我哋去咗間叫發哥粥底火鍋。一開始以為地點會好難搵,點知好容易搵到啦。首先就嚟咗一個燉湯,入邊有鳳爪,蟲草花,幾好飲架,係咁乾燥嘅天氣,其實係幾潤。我哋叫咗個龍蝦餐,當中有好多新鮮嘅海鮮,例如蜆,鮑魚,當然梗係唔少得龍蝦啦。煮蜆佢有一個特定嘅模具俾我哋,務求令到我哋啲錢用唔會周圍分散,鮑魚佢仲郁㗎,好新鮮,大概煮五6分鐘就可以啦。我哋另外仲叫咗一啲牛肉,牛柏葉。全部都好爽口,入口即溶,宜家得好少地方可以食到牛柏葉咋,所以我哋都好開心可以食到,而且佢啲牛柏葉好乾淨,唔會話好多泥。肥牛方面佢有好靚嘅花紋,入口即溶就唔使講啦。不得不提要提一下佢嘅自家製墨魚丸,墨魚好足料,亦都好有香味。最後,個粥底火鍋真係好入味,有唔同海鮮嘅鮮味,但係我略嫌佢咸左少少,但食完個粥之後就飽啦。順帶一提佢嗰度啲嘢飲係完全免費架,任飲,汽水,仲有佢哋自家製嘅茅根水。總括來講,大圍都算一個地方別去嘅地方,大家如果好想試吓粥底火鍋嘅話,不妨去呢間, CP值都幾高嫁。
今日去咗大圍行吓,順便舒緩下依家社會上邊唔開心嘅心情。