2016-06-04
2044 浏览
雖然香港大極有個譜,但將軍澳人一諗到朗屏人又要係大熱天時貢出去九龍區咁遠,於心不忍,就搵左間一家便宜兩家著既cafe—牧羊少年咖啡.茶.酒館(葵涌)。Cafe位置好易搵,只要你搵到葵青劇院,行入去,唔好掛住低頭襟電話就會見到。Cafe本來有分室內及室外座位,可惜當日狂風暴雨,所以只可以坐係室內。 雖然無緣係露天地方嘆coffee,但牧羊少年既室內環境都足以彌補我地既失落感。簡約既室內設計、充滿情調既歐美流行曲、隨時間改變既燈光光暗,直教人儘管將一切煩惱拋諸腦後,盡情享受當下既寧靜氣氛。言歸正傳,今次推介既食物有西班牙咖啡、凍榛子朱古力&比利時之戀。西班牙咖啡—朗屏人飲完第一啖,粒聲唔出,隔好耐先見佢拎黎飲。平時唔好咖啡既將軍澳人一試,咖啡味偏淡,係一杯帶有淡淡苦澀味既凍飲。朗屏人最後表示,都係甜甜地既咖啡岩佢飲啲。凍榛子朱古力—同其他cafe一樣,朱古力面都會有一層cream,哩度就額外附加一粒榛子。哩杯係將軍澳人人生第一杯既榛子朱古力,飲落感覺同普通朱古力差唔多味,但勝在有濃厚既朱古力味。比利時之戀—曲奇雪糕唔會太甜,但將軍澳人就比較鍾意將窩夫配煉奶食。同場仲有轉一轉,舔一舔既ore
凍榛子朱古力
比利是之戀