2017-04-04 183 浏览
四月有好多日假期,終於可以同男朋友去遠少少嘅地方食好西啦!今次走到入天水圍食甜品,雖然聽落天水圍好似有d遠,但其實搭西鐵係好快捷架!同埋,一糖嘅位置好近西鐵站,一出站行兩三分鐘就到啦,好方便。餐廳座落停車場,揸車黎嘅朋友可以喺到泊埋車,唔洗錢架!餐廳內外嘅裝潢都係走日本風格,有種日本風情畫嘅味道,呢類餐廳喺香港黎講都算少數啦。店員推介我地試紫薯系列,話係新產品,我地就點左個「紫薯棉花糖」。棉花糖焗到外脆內軟,倒埋朱古力醬落去,好鬼正呀!朱古力醬係濃郁果隻,份量又多,每粒棉花糖都沾滿朱古力醬,好好味!底下嘅紫薯味道較清甜,中和返上層棉花糖加朱古力嘅甜度,唔會成個甜品都清一色好甜咁。紫薯塊壓成粒鋪喺個底,都幾多幾飽肚。另外點左「朱古力心太軟」,蛋糕中間好流心,朱古力湧哂出黎!心太軟上面仲有好多忌廉,加埋忌廉個味仲正!雪糕有幾款味可以揀,我地揀左曲奇味,中間有曲奇碎碎,食落幾有口感。「抹茶麻糬窩夫」$50有成四塊大大件嘅窩夫,好抵!窩夫嘅茶味都重,中間夾左麻糬,好煙韌呀。再加埋粒粒紅豆,正呀!我地仲點埋抹茶雪糕,黎個雙重抹茶味,抹茶味更濃更重,一流!
四月有好多日假期,終於可以同男朋友去遠少少嘅地方食好西啦!
餐廳座落停車場,揸車黎嘅朋友可以喺到泊埋車,唔洗錢架!

「抹茶麻糬窩夫」
2017-04-04
下午茶