2019-05-10
每次食魚米,我都必叫魚,因為我好鐘意食魚,自己又懶煮,出街食又唔敢叫蒸魚怕腥,所以多數有得㨂我會叫煎魚食,但又唔多餐廳有煎魚🤦🏻♀️ 直至見到魚米,好鐘意佢原條上,我又鐘意食米粉,重要有魚湯浸菜,所以時不時都會食。最近搬左來大埔,知道佢有分店喺度,今日放假就去買外賣返屋企食啦😬😬😬今次想試下魚以外既野,所以叫左個自選米粉餐,有魷魚仔,魚腐,韭菜餃,牛腩同埋帆立貝。另外加咗個炸墨魚餅同埋魚湯浸菜。🍘炸墨魚餅,可能外賣嘅關係,返到屋企已經冇脆既感覺,但味道算ok既。🦑魷魚仔味道好鮮,好嫩口,一d都唔「un」。🐟魚腐,冇特別,唔會特登叫。🥟韭菜餃,餡多大隻,不過冇乜肉,韭菜佔99.8%,一夾就散,但味道算👌🏿 既。🐮牛腩,夠入味,好林,半肥瘦,值得一試。🐚帆立貝,冇乜特別,不過有啲縮水,應該煮耐左🥬魚湯浸菜,個人本身唔鍾意食蠔油,所以呢一個係我最鍾意,菜心都好嫩👍
🦑魷魚仔味道好鮮,好嫩口,一d都唔「un」。
🐟魚腐,冇特別,唔會特登叫。
🐮牛腩,夠入味,好林,半肥瘦,值得一試。
🐚帆立貝,冇乜特別,不過有啲縮水,應該煮耐左
炸墨魚餅
自製魚腐