前言:好耐之前等唔到930食卜卜蜆,食咗$48咩雞煲,難食到嘔,完。(所以今次抱住莫大的決心再次挑戰卜卜蜆)好啦因為我有個朋友,晚晚都黎食卜卜蜆,好似好好食咁,我就覺得,命運唔會玩多我一次,人地就食到好好味,我就難食到死咁既,咁我就book定位,黎挑戰之前食唔到既卜卜蜆!【$98任食卜卜蜆煲】(只限頭30mins)所以係要放下無謂既包袱係咁食啊!個煲一黎到,都係幾多蜆既!每粒望落都健康正常大隻!好,都好快就有得食!第一round係good既,鮮甜肥美,無沙,惹味!(這是第一round既殼)第二round係無咁好既,卜卜蜆細粒好多,有沙而份量係明顯少咗。第三round係咁多round入面質素最麻麻既,粒蜆好似鼻屎咁細粒,仲有好多好多沙!但係,$98,有得食三round,夫服何求呢?所以我地已經好滿足。跟住就打邊爐啦繼續,極健康的野菌煲咁。主要想讚下兩樣配料。【極上牛魔王拼盤】$448首先要讚既係非常新鮮,呢個拼盤既上菜速度係令我懷疑係即叫即劏!等到我頸都長,不過係非常值得,我地4個人食,係食唔晒呢個拼盤,好多,而且牛肉嫩滑唔鞋口仲好重牛味,非常滿足!必食!【手打四寶丸】$72呢個都唔錯!
前言:
好耐之前等唔到930食卜卜蜆,

好啦因為我有個朋友,晚晚都黎食卜卜蜆,好似好好食咁,
咁我就book定位,黎挑戰之前食唔到既卜卜蜆!
【$98任食卜卜蜆煲】(只限頭30mins)
所以係要放下無謂既包袱係咁食啊!
個煲一黎到,都係幾多蜆既!每粒望落都健康正常大隻!
好,都好快就有得食!
第一round係good既,鮮甜肥美,無沙,惹味!

(這是第一round既殼)

第二round係無咁好既,
卜卜蜆細粒好多,有沙而份量係明顯少咗。
第三round係咁多round入面質素最麻麻既,
粒蜆好似鼻屎咁細粒,仲有好多好多沙!

但係,$98,有得食三round,夫服何求呢?
所以我地已經好滿足。
跟住就打邊爐啦繼續,極健康的野菌煲咁。
主要想讚下兩樣配料。
【極上牛魔王拼盤】$448
首先要讚既係非常新鮮,
呢個拼盤既上菜速度係令我懷疑係即叫即劏!
等到我頸都長,不過係非常值得,
我地4個人食,係食唔晒呢個拼盤,
好多,而且牛肉嫩滑唔鞋口仲好重牛味,非常滿足!
必食!
【手打四寶丸】$72
呢個都唔錯!d丸好彈牙,
墨丸都好新鮮爽口,值得推介!

總結,卜卜蜆要抵食,一定要放低包袱咁食!
而且,卜卜蜆之外,佢既其他配料都好值得比錢品嘗下!
但記得,$48個雞煲就不了!
2018-10-13
$270 (宵夜)