2016-04-20
放工後與他去到大型玩具店血拼後,背著滿滿的戰利品,決定去黃埔美食坊食晚飯。沿路一直落住大雨,狀甚狼狽,行左約十分鐘先到,相信地鐵通車後去黃埔搵食會更加方便。.餐廳以簡約和清新設計為主,配合開放式廚房,不過座位間卻有點迫狹。.換了新餐單,連餐牌也用上了報紙形式,感覺年輕化了。餐牌的食物種類分為前菜、湯、小食、三文治、意粉/飯、薄餅,扒類、甜品,種類多,價錢公道,望到圖片都覺吸引!.而家係餐廳影底餐廳裡的食物、飲品和裝潢後上載至IG,再tag上@kitchenjhk,再標註埋地點,便可即時免費享用特製的數款沙冰呢! 好抵!!(詳情請向店員查詢).Mixed Berries Panna Cotta Frozen $48加了奶凍再內的雜莓沙冰,飲落莓味好重,酸酸甜甜的,沙冰都打得細滑,果味夠重,好好飲啊!.Chocolate with Marshmallow $38熱朱古力可能比我影相影耐左所以棉花糖開始溶溶地,而且溶左既棉花糖加埋朱古力味道係甜上加甜,整體偏甜。.西班牙前菜拼盤 $106總共有三款前菜(各兩件)及一款水牛芝士沙律,由於小妹不吃三文魚,所以只試了兩種。三款前菜的基底都係由西班牙
Chocolate with Marshmallow
西班牙前菜拼盤
總共有三款前菜(各兩件)及一款水牛芝士沙律,由於小妹不吃三文魚,所以只試了兩種。三款前菜的基底都係由西班牙海鮮炒飯所製成的飯團,上面再放上三文魚、風乾火腿和燒牛肉三款配料。這前菜感覺創新,是不錯的嚐試,味道就不太突出,食材疊埋一齊但比較似獨立個體,味道仍有改善空間。
這意粉佈滿了大量菇類,食落每條意粉都充滿著濃濃野菌味,好香呢,仲有個塊芝士脆片充滿鹹香味好好食,一塊唔多夠喉!
秘製龍蝦蛋沙律配香脆炸薯角
賣相不錯的牛角酥,餡料有蛋沙律、車厘茄、生菜和新鮮起肉的波士頓龍蝦。還配有沙律和熱辣辣的炸薯角。
咬落牛角酥未有如想像般鬆脆,質感較腍身,有點失望。不過內裡的龍蝦肉卻十分爽口彈牙,感覺新鮮!就是龍蝦肉如果可再多少少,或者個牛角酥細返少少,呈現的口感和觀感上應該會更加豐富。
蒜香牛油煎龍利柳
這碟煎龍利柳的擺盤很精緻,再以炸蓮藕片、車厘茄和西蘭花伴碟,值得一讚的是隻碟本身都係熱既,咁就唔怕食物好快冷卻,好細心!
龍利柳外層煎至微脆,切開後見到白色的魚肉仍保持著幼嫩的質感,配埋濃郁味道的蒜香牛油更加好食,呢個價錢絕對食得過!
法式雜莓班戟卷伴雪糕
看上去製法簡單的班戟卷,班戟卷裡頭係忌廉,伴上雜莓醬和數款莓類果肉後,簡單得來味道也是不錯的,就是班戟的蛋香味可再濃點就更好。