2014-10-07
上個月收到銀行的優惠卷,要去V city的用開的某品牌護膚品店買嘢有七折,所以約朋友一齊入去買。行完街,當然要醫下肚。朋友揀左羅麥記食, 佢話太古嗰邊成日排隊排到想食食唔到!一於去試下!店鋪有很多懷舊物品,例如電視箱,舊喼等等,連桌上的燈的燈罩教係以前照蛋的,充滿舊香港風味! 餐廳菜牌做到似學生手冊一般, 而餐桌紙係用遊戲棋子的紙設計,非常特別. 好啦, 到食野既時侯! 好辣既我, 有得揀當然揀辣嫁la~ 有濃濃既瑞士汁,非常入味. 辣度剛剛好, 唔會勁辣, 朋友又食到之餘, 我又食得過癮.還記得小時候見到紅豆冰,紅豆沙都沲手擰頭,近呢兩年突然轉變左對佢既感覺♥♥呢度飲品除左現時茶餐廳有嗰啲之外(奶茶,咖啡,好立克等等)仲有懷舊菠蘿冰,雜果冰果啲,唔。。。。咁我就揀左雪糕紅豆冰! 呢杯紅豆冰有點“削”,紅豆比較少,雪糕又少,$38都幾貴!蝦多士(。・ω・。)真心未食過咁好味既蝦多士★★啲蝦膠打得軟,彈同爽,加上葱同好味的醃料,放上係焗到脆卜卜的多士,唔係炸到油淋淋既多士。可能行街行得攰,我地兩個都唔想食多殿粉質野,而又無諗過荼餐廳會有燒鴿食,所以叫左。皮唔算太脆,尚可,但肉厚,多汁,而
紅豆比較少,雪糕又少,$38都幾貴!
(。・ω・。)真心未食過咁好味既蝦多士★★
啲蝦膠打得軟,彈同爽,加上葱同好味的醃料,
放上係焗到脆卜卜的多士,唔係炸到油淋淋既多士。
無可厚非呢間“茶餐廳”係比一般的貴少許,但懷舊得幾逼真同食物質素算中上,
唔怪得咁多人排隊想感受或懷緬一下啦!