2020-05-17 124 浏览
Apple pie 🥧/❁❁❁❁今次呢個蘋果批簡直係顛覆左我對蘋果批嘅認知。.望住焗得金黃而微焦嘅酥皮我已經係流晒口水,再加上佢不經意地漏出黎嘅忌廉,簡直引人一啖咁咬落去。.好我就成全你。大大力咬落去,首先感受到嘅係酥皮嘅牛油香,個皮薄得黎啱啱好包得晒入面嘅餡料,而且係十分鬆脆,就好似90歲老人家退化左嘅骨頭咁鬆脆,郁一下就碎到成口都係。👉🏼😏因為批皮係原創,整到好多層,口感豐富。.我知道間店舖係來自東京,我唔知佢嘅蘋果係咪都係來自東京。但係,厚切嘅蘋果肉的確令我嘅味蕾出現左幻像:我以為自己身處東京嘅河口湖用個望遠鏡觀察緊山上面嘅蘋果樹。蘋果肉嘅芳香簡直係飄到2公里之外都可以聞到。.再溝埋佢獨家秘製嘅豆乳芝士忌廉,配上酥皮嘅脆同蘋果肉嘅爽,簡直係攻擊味蕾嘅三劍俠。.唯一嘅缺點,就係吉士忌廉嘅分布未必太過均衡,個批入邊可能得一半係有吉士忌廉。不過,都可以稱得上係一種缺陷美。

Apple pie 🥧/❁❁❁❁

今次呢個蘋果批簡直係顛覆左我對蘋果批嘅認知。
外卖自取