2019-11-26
呢個時期,相信每個人都需要放鬆下, 收左工約埋班frd出銅鑼灣食飯,揀左間超搞鬼有特色嘅火鍋店「去滾」, 今次真係攞正牌「去滾」啊哈哈哈!一去到餐廳已經覺得好鬼正成個theme 好得意好有心思 由成間店嘅裝修, 擺設, 坐位都好有特式連menu都好過癮嫁 好多菜式個名都好搞笑 係相關語黎嫁我地今次揀左個雙拼湯底- 分別係番茄豬骨薯仔濃湯同麻辣海鮮鍋不得不提兩個湯都好正好足料麻辣海鮮鍋唔係得個辣字, 湯底既中蝦同海鮮帶出左鮮味而番茄豬骨薯仔濃湯好開胃, 薯仔好粉好大舊, 一流!!!首先上菜既係金甲脆魚皮, 笑死我啦個童子碟, 太有HEART 啦!其實呢道菜姐係咸蛋炸魚皮, 真係超超超超好味啊魚皮係新鮮即炸 每一塊都沾滿左咸蛋黃 食落脆卜卜好香口 比起新加坡好出名嘅咸蛋炸魚皮過之而無不及咸蛋味好濃我地忍唔住極速清哂成碟另一個前菜 - 鬼佬中出姐係~蝦膠釀油炸鬼呢個其實好幾間出名火鍋店都有得食, 不過呢到仍然係好有驚喜!鮮炸油炸鬼裡面釀左彈牙爽口嘅蝦膠, 浸一浸麻辣湯味道更佳!重點黎啦!!!野崎牛稀少部位品嚐盤 (包括左牛腰脊同A5野崎牛肩肉)A5野崎牛肩肉油花好靚, 入口即溶, 油香正到不
一去到餐廳已經覺得好鬼正
連menu都好過癮嫁 好多菜式個名都好搞笑 係相關語黎嫁
不得不提兩個湯都好正好足料
麻辣海鮮鍋唔係得個辣字, 湯底既中蝦同海鮮帶出左鮮味
而番茄豬骨薯仔濃湯好開胃, 薯仔好粉好大舊, 一流!!!
其實呢道菜姐係咸蛋炸魚皮, 真係超超超超好味啊
魚皮係新鮮即炸 每一塊都沾滿左咸蛋黃 食落脆卜卜好香口
比起新加坡好出名嘅咸蛋炸魚皮過之而無不及
咸蛋味好濃我地忍唔住極速清哂成碟
另一個前菜 - 鬼佬中出
姐係~蝦膠釀油炸鬼
鮮炸油炸鬼裡面釀左彈牙爽口嘅蝦膠, 浸一浸麻辣湯味道更佳!
重點黎啦!!!
野崎牛稀少部位品嚐盤 (包括左牛腰脊同A5野崎牛肩肉)
A5野崎牛肩肉油花好靚, 入口即溶, 油香正到不得了,
個人覺得用蕃茄湯食會比較食到牛原先既味道!
而牛腰脊係比較有口感, 肉味好濃,完全係食唔停口!
新鮮牛脷芯
涮6秒就食得, 薄切得黎好爽口!
牛b子 – 姐係手打牛丸
手打牛丸裡面可以咬到一粒粒既肥膏, 口感更豐富之餘, 超多汁
最後壓軸出場既係枝竹羊腩煲
其實本身我唔好羊 但見到好似好多人都點左就一於試下啦!
羊腩入味唔會太騷, 炆得夠哂軟林 另外枝竹都好抵讚, 索哂D精華不得了
總括黎講呢間火鍋店好出色, 下次會再黎食過!