假期就去科學園走一走,唞一唞,順便發掘一下呢個地方有特色嘅餐廳。今日就比我發現呢一間主打農家菜嘅餐廳,於是就同朋友一齊試吓。➺➺烈焰菠蘿炒飯(瑤柱菠蘿蛋白炒飯)$128用火燒菠蘿,保持炒飯溫度。炒飯填滿菠蘿中間,入口酸酸甜甜好開胃。➺➺爆汁乳鴿$68乳鴿上枱嘅時候熱辣辣,外脆內軟,而且一咬落去真係爆汁!➺➺田園盆栽$48外型十分討好,好有創意,盆栽上面有啤梨、南瓜同埋紫薯,擺喺度欣賞真係唔捨得食。食入口先知原來係創意手工點心,三款點心都係炸到外面鬆脆裏面煙韌。紫薯裏面嘅餡有紫薯同番薯、啤梨裏面就有奶黃,而南瓜就係炸芝士,好好食,原來盆栽上面嘅禮係用Oreo餅碎整嘅用點心夾住餅碎一齊食感覺好特別少少鹹香同點心嘅香甜入口好夾。➺➺滷水豆腐$42滷水味道清淡,豆腐香滑!➺➺陳醋雲耳$48陳醋夠晒開胃,雲耳爽口!➺➺山寨叉燒(牛肉)$168終於明白點解叫山寨叉燒,原來係牛肉扮叉燒!肉味香濃,而且生熟程度啱啱好,入口Juice一啲都唔乾。➺➺氣鍋雞$78功夫茶壺入面係椰子雞湯,足料,好香濃,好好飲,呢個湯記得要趁熱飲!➺➺砵仔小蠔$154呢一個菜非常花工序,有齊蒸、煎、焗、煮咁多種方法。蒸蛋滑嫩

➺➺烈焰菠蘿炒飯(瑤柱菠蘿蛋白炒飯)$128

➺➺爆汁乳鴿$68
乳鴿上枱嘅時候熱辣辣,外脆內軟,而且一咬落去真係爆汁!

➺➺田園盆栽$48

➺➺滷水豆腐$42
滷水味道清淡,豆腐香滑!

➺➺陳醋雲耳$48
陳醋夠晒開胃,雲耳爽口!

➺➺山寨叉燒(牛肉)$168

➺➺氣鍋雞$78

➺➺砵仔小蠔$154
呢一個菜非常花工序,有齊蒸、煎、焗、煮咁多種方法。蒸蛋滑嫩而且充滿蠔嘅鮮味,加上有少少油炸鬼同大腸,口感同味道十分豐富。

➺➺田園炒花青苗( XO醬 )$78
原本以為係青椒仔,第一次食呢種菜,實在唔知呢係咩品種。不過口感好得意,好似食緊一粒一粒青瓜,而味道係菜嘅清新香甜,加上用咗XO醬炒, 十分惹味。

➺➺熊仔芝士蛋糕、熊仔藍莓芝士蛋糕$38
熊仔唔止係伴碟咁簡單,佢哋係用布甸整成,可以食而且好彈牙。