2019-07-24
因為一啲原因,星期六1:40pm左臨時有時間係元朗high個靚tea,餐廳裝修係日式小店風,簡約有品味,有張二人bar枱面向街。因為已經食左正餐,所以我只叫左甜品同咖啡,隔離哪左午餐,我見佢都食得津津有味,下次有時間去試下正餐。我係抹茶甜品控,就係中意抹茶帶有一啲苦味,令個甜品唔會太甜。===蛋卷===蛋糕卷有伯爵茶,抹茶,抹茶紅豆三個味,因為心情唔太好,揀左靠甜的抹茶紅豆,蛋糕口感比較厚實,配抹茶紅豆忌廉,甜度啱啱好,唔中意食咁甜可以試下抹茶味。===茶餅===本身諗住食葛餅,但佢得原味,唯有下次先,見到好多人叫茶餅,我又叫來試下,有芝麻同抹茶味,可以揀紅豆餡或者無餡。叫左抹茶味紅豆餡,哥哥仔話要等一陣先有,我懷疑佢係即整,味道果然冇令人失望,口感好煙韌,外面沾左好多抹茶粉,甜度啱啱好。===roes latte===杯rose latte 都唔錯,冇我唔中意果陣奶臭味,飲左差唔多兩個鐘,個拉花都仲好公整🥰
===蛋卷===
===茶餅===