2009-08-01
去過澳洲墨爾本食過一次 pho 之後, 在香港都找不到一間可以相提並論的越南粉, 就算係大坑的火車頭, 有幾多食家包括阿蘇介紹過, 食完都覺得仲差少少網上發現叫金寶的在旺角賣 pho, 今日同先生去食, 味道同我最好的標準都有少少距離, 但係都算不錯, 我食生牛肉粉, 先生食特別粉, 首先合格的, 係此店食湯粉有一包香葉同檸檬提供, 去過多間越南餐廳, 都沒有主動提供的, 但去到澳洲, 我食過三間越南人開的都有, 所以我覺得香港人開的越南餐都好求其的其次, 係湯的味道很濃郁, 每一啖都有牛肉的精華, 除此之外, 洋蔥, 甚或番鬼佬芫茜的獨特味道都在這碗湯粉之中找到, 唯獨是不見了白蘿蔔的踪影, 有點兒美中不足牛肉由鮮牛肉變成肥牛, 味道是影響不了很多, 但可能用肥牛, 湯粉變得肥膩了, 我認為在澳洲食到的牛肉, 用來做pho 比較合適雖然有一些缺點, 但係今次食到的生牛粉, 已經係在香港食到的比較好的一碗了, 更何況係在一個美食廣場找到, 有點意料之外