2021-11-17 106 浏览
星期五食好西,之前听朋友介绍一间饺子店而今日又去开附近,决定试下呢间。店舖唔算好大,装修系木系,好有家嘅感觉,店内贴左好多poster 讲餐厅系用心去煮野食仲有好多食物相同推荐。店内野食唔算好花巧,主要饺子(汤及煎),小食(鸡翼,大肠个d),仲有几种ABC嘅饭。 店舖位置唔算好多,好在我地早入,老板见我同老公每人背住一个大书包,佢比左4人枱我地,因为之后开始慢慢多人,之后要搭台,点菜个时老板仲好细心咁讲特色菜同推荐我地一定要食煎饺。韭菜及香菇鸡肉栗米汤饺鸡肉好滑,鸡肉饺子好特别,好鲜甜,唔系好多地方有得食;韭菜同肉嘅比例一半一半,刚刚好,饺子皮系厚个种,唔会煮得太烂而好容易穿。饺子都算大只。最特别系个汤,佢系用每日例汤做汤底,今日系赤小豆汤, 个底劲多豆同粉葛,仲要无味精,饮完唔会口干,好似屋企煲嘅老火汤。 洋葱猪肉煎饺一上台就望到金黄色嘅外皮,里面用咗紫洋葱,食到好香嘅洋葱甜味,谂住叫老公试下煎饺,佢试都唔肯试,话佢坐我对面都闻到好劲嘅洋葱味,因为佢系唔食洋葱嘅。由第一只到食晒全部,d 饺子仲系热辣辣,再配埋佢特制嘅菜谱,唔会好油腻。麻辣鸡翼鸡翼好滑,麻辣味唔算好重但鸡翼卤得唔错,鸡
韭菜饺及香菇鸡肉栗米饺双拼

韭菜及香菇鸡肉栗米汤饺

麻辣鸡翼
鸡翼好滑,麻辣味唔算好重但鸡翼卤得唔错,鸡翼仲有好多唔同嘅味道,下次可以试埋。

牛蒡饭团
调味刚刚好唔会过咸,牛蒡加左好多仲有d 肉碎,啲饭系用珍珠米嘅,饺子加多$15就有得送埋仲有野饮超抵。

2 个人食左咁多野其实超饱,但老公见到我食煎饺食得津津有味,忍唔住又加多左一份韭菜煎饺比佢自己食。

韭菜煎饺
佢话超级好味好脆,老板话啲煎饺系生饺咁煎嘅,所以非常脆,但唔会好油。
巴斯克蛋糕

望见个个食客都话要一个巴斯克蛋糕,我地都当然要试下啦,蛋糕好有芝士味同好滑,系老板日籍太太每日整嘅,$25一件CP 值好高。 不过最好早D 叫因为好快就卖晒,想试都试唔到。
呢间饺子舖,野食好健康同店员好亲切,食左咁多野$200都唔洗,CP值好高。下次再试埋其他野。
冻柠茶少甜少冰
2021-11-12