2021-11-02
今日同朋友嚟到尖沙咀食飯,想搵返間好坐又好食嘅高質餐廳,所以就嚟到醉胡爐。呢到嘅打邊爐冇令到我失望,湯底好高質,中意食海鮮嘅一定要叫卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋,坊間比較少見,裡面有好多蜆肉,炒香咗海鮮加酒嚟炒香,加埋啲湯一齊打邊爐。就係因為湯底有幾款海鮮,湯底先會咁鮮甜,我自己都忍唔住飲返幾啖湯,用嚟打邊爐就啱晒啦!食肉獸當然要叫牛肉拼盤啦,我哋點咗份細嘅胡爐牛拼盤,都夠晒兩個人份量去食。拼盤裡面有好幾種肉,牛舌心、安格斯手切肥牛、手切肥牛、牛胸爽、霜降牛粒。除咗肥牛雪花均勻重牛肉味之外,特別推薦牛胸爽,平時比較少機會見到,好多人誤以為白色一塊係牛嘅脂肪,其實佢係牛胸前肋骨中間的軟骨部位,食落十分爽口! 我幾中意佢哋嘅韮菜餃,大大粒好抵食,口感綿軟,有韭菜特殊的香氣,中意食韭菜嘅一定要食。另外手打蝦滑係必食嘅,口感爽滑Q彈,食落更彈牙,飽滿夠晒大粒。如果想搵一間同朋友靜靜哋傾計同食飯嘅餐廳嘅話,呢到都幾啱食㗎!中意食海鮮一定要叫卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋!包你食完覺得鮮甜。