2018-09-03 25 浏览
6:45 就去到呢間阿肥火鍋. 門面都唔錯, 地點亦算易搵, 下落地庫就係了.入到去, 係完全唔駛等位的,  waiter 就帶我地入座啦.我地食到大約8:30度, 其實都係重有位,唔知係咪地庫無咩人識來啦。內在裝修其實都幾有特色, 係用左舊香港的士多糧油雜貨店來做主題。算係幾有心思,幾有 feel.未點野食, 當然就先去拎醬, 有咩大家可以睇相, 話明懷舊, 個醬就都係果d啦。睇返個 menu, 選擇其實就唔係話好多, 但係應該有的都已經有啦。特別係鍋底,選擇好足, 我地今次就要左個 胡椒豬肚雞鍋,原因係我自己喜歡呢個湯。但係肚就得一個,其他就只好留返下一次再試了。咁個鍋來到, 第一件事就真係飲左個湯先,因為呢個時間的湯先係最清最原汁原味。 呢個湯我可以畀滿分。留意呢個鍋係有半隻雞, 值得一賺係,  waiter 係有來幫我地 cut 開佢的, 真係好貼心服務。叫左的野食就唔一個一個講啦。主要講返比較喜歡的。鮮滑牛, 好新鮮, 同埋真係好滑, 放入去10秒度就已經食得。我諗可以算係招牌菜其次就係手打墨魚丸, 好有咬口, 同埋個爆汁黑琢肉丸, 真係估你唔到, 原來個汁係咸蛋黃, 第一次

叫左的野食就唔一個一個講啦。主要講返比較喜歡的。

其次就係手打墨魚丸, 好有咬口, 同埋個爆汁黑琢肉丸, 真係估你唔到, 原來個汁係咸蛋黃, 第一次食, 亦都想像唔到係咁, 而且幾好味, 但建議就唔好食太多啦。

咁到食完埋單啦,2個人來講, 其實剛剛好夠食。 每人300蚊度算中等價錢, 但質素係值的, 下次可以再來試埋其他鍋。
2018-08-28