2018-05-26 164 浏览
聽朋友講呢間《馬辣台式鴛鴦火鍋》喺台灣有多間分店, 最出名嘅就當然係麻辣湯底, 喺大鴻輝中心仲推出咗放題火鍋任飲任食, 價錢都係二百蚊有找, 非常之抵食。今日放工就同幾位靚女同事, 一齊去大涮一番。 未夠7點已經開始坐滿客人, 火鍋店環境非常之寬敞, 一啲都唔侷促。 有卡位,圓枱,同長枱, 啱曬同唔同朋友嚟邊食邊傾偈。火鍋店採取開放式設計, 各款嘅火鍋材料整齊咁放咗喺各個雪櫃入面, 而且分類妥當, 肉類,丸類,蔬菜類,豆類等等整齊咁排列起黎。 鍾意食幾多粒就幾多粒, 一啲都唔會浪費。 而且火鍋配料種類亦有成數十款, 每樣食一件都真係夠飽呀~除咗火鍋外, 呢間麻辣火鍋仲有其他嘅熱食, 好似有台式肉燥飯,啱晒無飯不歡嘅朋友。講下啲火鍋湯底, 有成八款嘅選擇, 我就最鍾意正宗台式麻辣火鍋湯底, 同埋胡椒豬肚湯底。 麻辣湯底充滿各種香料嘅香氣, 麻香十足, 非常惹味。 胡椒豬肚湯底胡椒味十足, 夠曬辣,食落行氣活血。各款火鍋配料嘅質素亦相當之高, 絕對唔會將貨就價。 粟米同粟米芯都夠曬清甜, 南瓜片亦夠軟軟淋。仲有我至愛嘅芥辣蟹籽丸,流心嘅蟹籽一咬爆發。另外仲有個款精選肉類, 好似有美國安格斯

而且火鍋配料種類亦有成數十款, 每樣食一件都真係夠飽呀~

仲有我至愛嘅芥辣蟹籽丸,流心嘅蟹籽一咬爆發。

另外仲有個款精選肉類, 好似有美國安格斯黑牛,薄薄一片,牛味濃郁, 而且肉質夠嫩滑。 除咗牛之外亦有黑毛豬梅花, 黑毛豬唔會騷,肥瘦平均, 入口即溶。

最後呢度仲提供咗唔同種類嘅甜品, 有法式燉蛋同埋蛋白燉鮮奶, 蛋白燉鮮奶奶味香濃, 品質一啲都唔差。

另外仲有各人摰愛,Dreyer’s 雪糕㖭~

食飽飽之後, 食返啲咁正嘅甜品, 簡直係完滿。

呢間《馬辣》火鍋果然非浪得虛名, 價錢抵食物質素又高, 最重要係款式夠多, 令人目不暇給,推推推~