2022-01-24
Holam Bakery鐘意食千層蛋糕既朋友一定會知道Holam Bakery。出名好食之餘,價錢亦都非常之平,性價比極高。之前有幾次想買,但幾次都買唔到。今次見朋友生日,就早少少訂咗個8件拼味千層蛋糕同佢慶生。呢個蛋糕好有神秘感,到拎蛋糕前一日你先會知有邊8個味道。咁我地當日就有,朱古力,原味牛乳,抹茶,玫瑰,伯爵茶,紫薯粒粒,海鹽檸檬同埋焦糖燉蛋。整體黎講,忌廉幾綿滑,千層皮同忌廉都幾分明,唔會一咬落去屙似食再一pat cream咁。蛋糕亦唔會太過甜,非常好。 至於八個味道,原味牛乳同焦糖燉蛋味味道好相似,焦糖燉蛋唔夠出,呢個有少少失望。抹茶味有朋友覺得茶味太濃,食落有啲over咗,有少少苦。但我覺得茶味濃返而令我冇咁膩,唔會成口得cream同甜味,中和返。伯爵茶既茶味好香,出色之作。其他味道雖然冇茶味咁出色,但都唔錯既。總括黎講,千層蛋糕整體黎講都好好食,忌廉味比較重,但價錢非常便宜,性價比好高。而且店主服態度好好,回覆亦都好快手,值得一讚!