2008-05-07
如果係銅鑼灣諗唔到想食乜就會幫親呢間, 來來去去食幾款推介菜式, 水準都好穩定, 呢個係我習慣亦可能係"防衞本能"-- 叫招牌菜, 個大廚日日煮唔會差得去邊, 所以so far未試過食到最常食又推介比大家ge係海南雞飯, 無骨啱我呢d懶精, 雞同飯的比例正常, 需知道有啲名店雞同飯的比例係1:99架嘛... 但有朋友係"骨精"又嫌咁ge飯食落無癮, 見仁見智; 另一款係喇沙, 偶爾亦會叫佢ge叫化(焗)豬扒飯, 都ok, 但我反而鍾意佢個汁同波波蘿蔔多過塊豬扒... 另外有個牛河我就唔喜歡, 我有個friend鍾意, 但我自己較喜歡傳統有鑊氣干炒牛河多過佢呢個瑞士汁牛河不過我最鍾情ge係佢係西米焗布甸! 中間一大撻蓮蓉個隻! 除了傳統酒樓外, 係呢度至有得食啦! 正呀~~~~~~~~即叫即焗ga! 話之佢膽固醇皮質醇, 食咗至算! 另外焗田螺等幾款小食都可以, 整體來說南洋菜式比較有保證, 價錢係比茶餐廳貴, 但佢一開始都唔係平民茶餐廳路線ga啦, 裝修同位置又好d, 又可以hea好耐唔會趕人走, 係本人推介之鐵竇!