2019-07-11
難得去行太古,行完太古城去康怡行aeon, 原來都幾大,行左半日肚又咕咕叫,見到呢間拉麵店,就入去試下啦!入座得仲見到來自日本的客人。我地叫左兩個套餐,試晒佢兩款湯底,豬骨湯同蝦味噌湯,再加兩款小食,對自己好啲!店員先上前菜,小龍蝦蟹子沙律望落好似紫菜雪糕咁,但食落口先不得了!基采一上個「雪糕球」全是用小龍蝦肉、蟹肉、蟹子整成,無花無假,啖啖海鮮。餐廳仲比左成塊紫菜我地包住沙律來食,味道更好!另一款小食係煎餃子,有4大隻,即叫即煎,熱辣辣脆脆地,好味道!豬骨湯拉麵的湯底,店裡寫住係用100%豚骨用壓力鍋長時間熬制,唔怪得咁濃咁好味啦!雖然顏色好似奶咁白,但內裡就無味精無乳制品成分。拉麵附有叉燒兩熆,好林易入口+溫泉旦一隻,都整得好味。拉麵軟硬適中,啱我口味。蝦味噌拉麵個湯底由於有蝦,味道比豬骨湯更濃更鮮味,啱晒重口味的我。我不旦食晒作碗麵,就連湯都就快飲晒!配料同豬骨湯的有少許不同,但叉燒同溫泉旦係一樣有的!