2023-07-24
今日去左皇悅酒店既“鐵飯碗”,食馬來西亞菜~餐廳環境非常舒適,每上一道菜都有職員介紹餸菜特色及分菜,服務真係一流~一開始職員就介紹佢地既“特色馬來參巴醬”,看似好辣,但係香為主,好惹味,我地用黎配炸蝦片食~~頭盤有3樣,其中“蛋黃醬脆鴨絲夾”好有驚喜,好似有芋絲+鴨肉絲,非常香口!另外“酸辣香芒白飯魚”係會食到停唔到手既,魚尾都脆卜卜,酸酸甜甜,正!湯品係“南洋傳統肉骨茶”,非常多料,冬菇、豬肚、豬腩、豆卜、原粒蒜,個湯有淡淡藥材味,有幾粒辣椒仔一齊食,無得輸~主菜都有3樣,“江南煎大頭生蝦”,蝦肉好彈牙,配埋醬汁一流~“鐵飯碗釀豆腐”係用一個特別3層食盒裝,好精緻~“馬拉盞四大天王”係一道炒蔬菜,職員重點介紹特色“臭豆”,甘甘苦苦但又忍不住想食多粒😆。主食係“正宗檳城炒貴刁”,都不錯~最後仲有兩樣甜品~“貓山王楊枝甘露”同“鴛鴦班斕椰絲拼”,楊枝甘露凍冰冰,撈埋榴槤肉一齊食,好正~~班斕糯米糍,軟棉棉得黎又夠煙韌,班斕味好香~~今餐係絕對可以再食多次,雖然好幾樣餸都係咖哩or辣野,但並不太辣,同行有怕辣既人都食到~#鐵飯碗 #灣仔 #皇悅酒店 #肉骨茶 #白飯魚 #煎大頭生蝦 #炒貴
主食係“正宗檳城炒貴刁”,都不錯~
#鐵飯碗 #灣仔 #皇悅酒店 #肉骨茶 #白飯魚 #煎大頭生蝦 #炒貴刁 #貓山王楊枝金露