2018-10-29
難得閒日放假同呀媽飲個午茶, 媽咪話好耐無去利寶閣喎, 咁就順便去奧海城行下街啦😊茶樓唔算大, 下午都幾多人食, 點心紙上好多款新式點心, 好多都未食過, 幾得意! 仲見到好多人都叫左傳說中既黯然銷魂飯(姐係豚肉煎蛋飯😂), 我地都叫左一份試下!豚肉煎蛋飯配老火湯都係$68, 份量都好大, 同媽咪share一碗都飽左咁滯。煎蛋好靚, 有燶邊架! 叉燒係一件咁上, 就比較瘦, 不過燒得唔錯👍🏿老火湯係木瓜湯, 好甜, 都分到2大碗😋我同媽咪都好鐘意雪山叉燒包, 一見到就話要食, 不過雪山叉燒包無再出, 變左菠蘿叉燒包, 餡料好多, 菠蘿皮好脆, 都正!炸蝦餃可以逐粒叫, 覺得好得意, 脆得黎又有彈牙感覺, 上面有d炸蒜, 好香口, 而且蝦餃幾足料, 有2隻蝦😯鮑魚酥, 呢粒好名貴呀!不過難得同媽咪飲茶, 佢想食就試下🤣新鮮出爐, 鮑魚彈牙入味, 中間有d雞粒, 撻皮香脆帶甜味, 成個組合都好perfect,媽咪讚不絕口😍最後叫左個紅豆椰汁糕, 椰汁糕好香滑, 紅豆一粒粒有口感
最後叫左個紅豆椰汁糕, 椰汁糕好香滑, 紅豆一粒粒有口感