係銅鑼灣搵食,要食得特別又經濟,一定要「捐窿捐罅」,今次就捐入個地底食好野。晚上7點幾,行完Nike Shop,餓餓地諗住求其搵間野食醫下肚,見到旁邊有啲好吸引既裝飾喎~行近啲睇睇,原來係一啲老牌子既醬料牌,有啲我有少少印象,有啲真係唔知,可能未出世啦~~XD沿樓梯落到去下面,打開門,噫?唔多人喎。。有啲擔心添,唔通去左伏店呢?本住都係試一試,唔掂下次唔再黎既心態,2隻熊就順勢搵位坐。(之後先發現原來係試業中,我地眼大冇睇到出面既牌,差D冤枉左人)一坐底見到個餐牌有點心,我就諗住試下最鐘意食既鮮竹卷,點知原來點心做到下午4:00,我地無緣一試呢間既點心,就試下呢度既套餐。★ 拍青瓜海蜇 ★一上檯賣相唔錯,比預期中大碟,青瓜醃得入味,海蜇好爽口,辣度岩岩好,係一個好好既開胃菜。★ 炸醬撈麵 配 通菜 套餐 ★份量算大,個炸醬略咸,反而個湯唔會太咸,OK!!套餐可選甜品或油菜,「北極熊」揀左通菜,見到個腐乳醬多到嚇死熊~心諗:唔通佢地知道我係醬怪?★ 手打紫菜墨魚丸湯麵 配 韮菜花 套餐 ★不得鳥!真心讚呢度既手打墨魚丸,足料又彈牙,好好食,個湯岩岩好,唔會太咸。韮菜花就普普通通,D醬好大
係銅鑼灣搵食,要食得特別又經濟,一定要「捐窿捐罅」,
今次就捐入個地底食好野。

見到旁邊有啲好吸引既裝飾喎~行近啲睇睇,
原來係一啲老牌子既醬料牌,有啲我有少少印象,
有啲真係唔知,可能未出世啦~~XD
本住都係試一試,唔掂下次唔再黎既心態,2隻熊就順勢搵位坐。
一坐底見到個餐牌有點心,我就諗住試下最鐘意食既鮮竹卷,

★ 拍青瓜海蜇 ★
一上檯賣相唔錯,比預期中大碟,青瓜醃得入味,
海蜇好爽口,辣度岩岩好,係一個好好既開胃菜。
拍青瓜海蜇
★ 炸醬撈麵 配 通菜 套餐 ★

份量算大,個炸醬略咸,反而個湯唔會太咸,OK!!
心諗:唔通佢地知道我係醬怪?
炸醬撈麵 套餐
通菜(跟餐)
★ 手打紫菜墨魚丸湯麵 配 韮菜花 套餐 ★

韮菜花就普普通通,D醬好大碟,分開上其實幾貼心。
手打紫菜墨魚丸湯麵 套餐
韮菜花(跟餐)
★ 咸檸7up ★
平時D餐廳俾一杯係正常,好DD既會俾罐7up (330ml),
無諗過呢度俾支7up (600ml)既,2個人分都夠,飲唔晒仲可以拎埋走,不錯。
咸檸7up (600ml)
★ 店內環境 ★
我覺得環境設計都舒適既,而且無茶餐廳咁嘈,
係要小心既就係D椅腳,行過如果唔留神,會易kick腳。
★ 埋單無+1 ★
食完等埋單,侍應黎收野時都幾有禮貌,可能因為試業關係,
會問客人覺得食物點樣,我地好老實話佢知炸醬有D過咸,
侍應好禮貌地話會反應俾個大廚知道。

今晚承為 HK$184
★ 最後感想 ★
雖然地點附近都有池記 / 其他雲吞麵館,呢間唔算特別平,
但我覺得個手打墨魚丸實在幾難忘,下次經過我都會再黎食。

2015-05-01
拍青瓜海蜇
手打紫菜墨魚丸湯麵 套餐
咸檸7up (600ml)