8點鐘來到,見冇咩人驚伏,打算轉戰隔離街間米芝連,但去到好多人排隊,仲要全部係「外國人」,呢期真係唔想同佢地迫,加上一定食到好趕,都以決定回頭試下本土開嘅糖水店,就算伏都叫做支持下香港小店,好彩冇令我失望!餐牌多選擇,傳統糖水同西式都有,同朋友一人叫左一樣。老薑蕃薯芋圓糖水$38一睇就知足料。蕃薯大份份量多,夠淋身,加埋好夠辣嘅薑味糖水,一流。(雖然宜家夏天,但個人係超愛蕃薯同勁辣嘅薑味,所以好岩我)湯圓係芝麻餡,正常水準,芋圓反而味道較淡,而綠色嘅綠茶味較重,夠煙韌,整體唔錯。芋頭小丸子紫米露 $28好多時出面啲紫米露都係好稀得甜味,呢到嘅紫米煮得夠熟同時保留到口感,有咬口唔太淋,開頭以為係芋頭蓉,但原來係一舊舊芋頭,好足料,甜度滴中,濃郁椰奶味,唔會成碗都係水,大大碗食到尾唔怕膩。小丸子細細粒,正常水準。總結:宜家啲糖水店愈來愈貴,價錢高份量少,好多都係得甜味又唔足料。呢間糖水店滿足到食客嘅需求,除左性價比高,同以上提及嘅食評外,熱都係重點!夠火喉令糖水香味更濃郁,味道出啲,食落唔會好似隔夜糖水黏埋一舊舊,新鮮啲口感更香滑。會返轉頭試下啲中式糖水!
餐牌多選擇,傳統糖水同西式都有,同朋友一人叫左一樣。

老薑蕃薯芋圓糖水配湯丸

老薑蕃薯芋圓糖水$38
一睇就知足料。
湯圓係芝麻餡,正常水準,
芋圓反而味道較淡,而綠色嘅綠茶味較重,夠煙韌,
整體唔錯。
芋頭小丸子紫米露

芋頭小丸子紫米露 $28
好多時出面啲紫米露都係好稀得甜味,
呢到嘅紫米煮得夠熟同時保留到口感,有咬口唔太淋,
小丸子細細粒,正常水準。
總結:
老薑蕃薯芋圓糖水配湯丸