2015-05-21
旺角度度又貴又逼又唔好食,之前這舖位是「米飯班煮」,水準一度不錯,可惜敵不過昂貴租金,已經結業,換上明星當老闆的茶餐廳。由於在旺角辦事,上星期苦無心水午餐食乜好,便去了此間已開業數月的「左麟右李」。一看餐牌,價錢貴得令人咋舌!不過既然來到,也不計較太多,只求食物有返一定水準令人覺得值得就好了。於是,一個人叫了一碟「星洲炒米」,索價$78,味道卻平平無奇,首先,米粉全不像炒過的,腍pat pat,說水煮似乎合理一點,至於其他配料,只是一般貨色,最慘係星洲炒米竟然沒有濃香咖哩味,失敗!最氣頂的是,埋單時赫然發現這茶餐廳竟然收取茶錢再加一,最終盛惠90元!我正打算一蚊貼士都唔俾,找返10蚊紙或銀就走人,點知間餐廳cheap到找到散收收,幾個兩蚊、幾個一蚊咁俾我!嘩!咁掠水又咁小家,一定無下次!😡😡