2016-03-30
今日見早早地仲有時間就上左去又一城simplylife排隊,務必要食到佢地既甜品。我一直係佢地蛋糕既忠實粉絲,每次去都一定要叫返幾款黎食。而且今次非常好彩,并唔需要排好耐隊就入到去啦!因爲實在太好味既關係我一時大懵唔記得影曬所有野食,不過我會盡我所能同大家分享我認爲最好食既菜色 我地叫左三個main加左兩個湯同沙律。落左單之後waiter好迅速就上左麵包,麵包分量非常多,而且今次係麥包,比平時既白麵包更添一份麥粉既香味,雖然比普通白麵包比較硬身,不過配上牛油之後呢款麥包非常好味,絕對不比軟熟既白麵包遜色!雖然好好味,不過由於分量都頗多,我地都係無食曬,要留肚食main course 哈哈。上麵包又點少得湯品呢!今日餐湯係蘑菇湯,非常足料之外仲加左好多忌廉,成個蘑菇湯非常香滑,而且蘑菇味非常重,好好飲 之後main叫左三個,有燒春雞,黑松露闊條麵同肌肉漢堡 (不過因爲臺面唔夠位既關係我唔記得影個burger呀!!)燒鷄我覺得比以前做得稍微遜色,肉質雖然嫩滑,但有d部分比較咁,而且味道偏淡及分量比以前少,未見特別出色。不過呢款黑松露闊條麵就值得推介比大家啦~ 首先闊條麵煮得剛剛好,唔會
食完主菜梗係到主角出場啦!我最喜愛既甜品呀!我地非常貪心咁叫左三款,有Banana Banoffee Pie,lemon merigne tart 同埋chocolate orange mousse cake.
呢款banana banoffee pie 有非常濃鬱既香蕉味同足料香蕉夾心,上面有厚厚既cream再加上甜甜既朱古力條,非常好味!而且我覺得simplylife普遍既蛋糕都唔會話非常甜,好好食