2013-05-13
前排睇到好多人既食評,我同朋友想試好耐,但又怕要等好耐考慮左好耐,覺得開店時應該唔洗等咁耐上星期5早上就去了一趟 咖啡弄在1樓我同朋友11:20AM到達,已經有5X人排緊,排到大廈地下門口一路等一路祈求第一輪可以入到去幸好當日不算太熱,如果系7,8月3X度高溫,一定出汗同埋成條樓梯好臭等到12點準時開門超級好運地我同朋友系尾2可以入去的排在我地身後的一PAIR男女剛好有位再後面的已經要等下一輪(要再等個半鐘...)真的蠻可憐一坐低,枱面已經放好餐具,TISSUE,兩杯水WAITER大約一半是台灣人,一半HK的見到店內位置實在不多,因為都排得幾闊所以比較舒服好過有D餐廳為左容納多D客,排到D枱櫈好逼,令人一坐低已經想走咖啡弄內開放式廚房幾大,出野食幾快MENU 設計得特別,令我有衝動拎番屋企,可惜應該不可以入面有相,有DETAILS,好多野都好吸引,但我同朋友只系兩個女仔,唔可以叫太多最後叫左兩款招牌食品,兩款飲品飲品朋友的凍鮮果茶別睇小呢個,好大壺嫁,仲有好多生果好新鮮,蘋果好爽好甜飲落去感覺好清新,好有夏天的感覺酸酸甜甜橙味熱情果味較重比埋杯,杯入面的檸檬冰就是心思我的飲品抹茶牛奶沙
考慮左好耐,覺得開店時應該唔洗等咁耐
上星期5早上就去了一趟
咖啡弄在1樓
一路等一路祈求第一輪可以入到去
等到12點準時開門
超級好運地
我同朋友系尾2可以入去的
排在我地身後的一PAIR男女剛好有位
再後面的已經要等下一輪(要再等個半鐘...)
真的蠻可憐
一坐低,枱面已經放好餐具,TISSUE,兩杯水
WAITER大約一半是台灣人,一半HK的
見到店內位置實在不多,因為都排得幾闊
所以比較舒服
咖啡弄內開放式廚房幾大,出野食幾快
MENU 設計得特別,令我有衝動拎番屋企,可惜應該不可以
飲品
朋友的凍鮮果茶
別睇小呢個,好大壺嫁,仲有好多生果
好新鮮,蘋果好爽好甜
飲落去感覺好清新,好有夏天的感覺
酸酸甜甜
橙味熱情果味較重
比埋杯,杯入面的檸檬冰就是心思
抹茶牛奶沙冰
上面仲有塊葉,也是心思
一上枱,朋友嘩左一聲,
因為都系好大杯
好好味,夠冰,不太甜
朋友都讚呢杯沙冰幾香幾滑 (真的!很難得沙冰都做到滑的口感!)
值得一提的是,
出面有D餐廳叫沙冰,一上枱系飲唔到,因為成杯都系冰
但呢杯可以見到下面三份一系比較液體狀的
唔洗等一陣就可以飲
上面三份二才是冰,可以用羹 "不" 黎食
相信也是心思
牛角包 真正名字 <玉米里肌起司可頌>
第一口吃了碟旁的粟米
通常出去食野,隔離伴碟的都不好吃
粟米都EXPECT系罐頭的
但呢個竟然系香濃牛油粟米!!!
仲有,生菜一入口就知道明顯是已經調味,撈左小小黑椒的,都系好香
未試過出去食野連隔離伴碟的都食哂
主角:牛角包
夾了蕃茄,粟米,煙肉,好多好多芝士 (有一塊大芝士+好多好濃的芝士SAUCE)
平時對芝士無興趣的我都覺得好食
好抵
WAITER 好細心主動幫我同朋友換過另一SET刀叉+碟
始終咸甜要分開吧
感覺很窩心
WAFFLE照例是大份,而且出哂煙
4大件WAFFLE都系外脆內軟,好厚身
好多好新鮮好大粒好甜好爽的士多啤梨
絕對不是霉霉爛爛的
士多啤梨SAUCE好味
配上一球VANILLA雪糕+一球CUSTARD
我同朋友一路食一路講"真系好好食"
基本上一個女仔系無可能食哂全份WAFFLE
好想快D食下一次
题外话/补充资料:
店內WAITERS好細心好有禮貌,全程主動幫我地加水收碟
食物上得幾快,用餐時間限了1.5小時系絕對足夠