2016-04-28
一大班人聚會吃放題,當然要玩得盡興,食得盡興,上黎openrice, 睇下有咩選擇,見到排行榜第一,當然要去下啦 入到去座位都算寬敞,最搶眼嘅係佢有自助吧,響放題餐廳之中少有 飲品方面,餐廳好貼心,凍熱飲都有提供,照不同食客既需要 自助吧放嘅係頭盤、甜品同飲品,選擇都好多 頭盤有醉雞翼,味付螺肉,八爪魚,八爪魚丸,沙律等等,葡撻都有 螺肉爽脆,醉雞翼係好入味,雞翼大隻且肉質嫩滑,無雪藏味,已經係印象不錯的起始 先黎個刺身拼盤,甜蝦同珍寶赤海蝦都好新鮮,粉嫩亮澤,鮮甜爽口,推介之選 三文魚刺身脂肪均勻,厚薄剛好,北寄貝同帶子,新鮮程度高,大塊爽口之餘,鮮味十足 壽司方面則推介三文魚腩、芝士醬燒大蝦三文魚腩壽司一口size,方便入口之餘不會吃飽,可以一嘗其他菜式,鮮味比三文魚更濃郁芝士醬燒大蝦,芝士香濃,配搭蝦的爽口,食落味不俗之餘,配搭出奇的驚喜 創作壽司之中,甚為欣賞雙色親子之戀 同花之戀差不多,但其面上有蟹籽同三文魚子,外圍卻是兩款刺身包着,食落蟹籽同魚籽爽脆加上魚生鮮甜,令人覺得驚喜之餘,還是很新鮮的配搭 串燒有多款,鰻魚串燒同雞軟骨串燒也不錯,雞軟
芝士春卷認真特別,令人感覺有特色 春卷外脆,咬落餡多,芝士香濃而不膩,芝士仲係可以拉出黎,係邪惡之選
芝麻雞翼炸得香脆,熱辣上枱,肉嫩且香