2018-06-03 8725 浏览
晚上和朋友們相約去食片皮鴨。這餐廳位於碼頭附近,位置比較偏僻。我們一行四人,預訂了一隻鴨,再另外點了些小食。不過餐廳價錢不菲哦。鮑魚一人半隻,鮑魚身比較硬,但都幾大隻。中間有少許蘿蔔。芥末鵝掌芥末醬很濃,近乎去骨,爽脆但濃味,伴碟是大白菜卷。海蜇挺麻辣的,但吃下開胃、清爽。朋友們未試過冰菜,於是點了一客試試看。我覺得偏淋,不夠爽口。但份量挺多,味道亦清香。拔絲芋絲非常香脆!吃下甜絲絲的,而且香脆,令人驚喜的一道菜。由開始吃到結尾,作為甜品都得。咸甜相配亦得宜。秋葵亦是比較淋,而且醬汁偏咸。主菜片皮鴨!這餐廳的鴨似乎比較肥。它有三種食法,先吃鴨皮,配西式梅子醬和爆炸糖,再吃鴨胸,點芥末醬吃。最後係鴨脾,好似平時既包著咁食。味道挺香脆,不過肥膩。宮保帶子,帶子幾大粒,五六粒左右,味道偏淡。除左帶子,其他配料都無食到,好似有啲浪費。好嫩滑既蠔仔餅,蠔仔細細粒但幾足料。黑松露味亦香濃。很喜歡這蟹黃扒豆腐,鮮味香味濃郁,豆腐又滑溜,非常惹味。蘇皮酸辣湯想不到挺辣,但夠足料,酸酸辣辣香口又開胃。最後仲有一人一份甜品,紅棗黑木耳,出奇地清甜解膩。整體而言,餐廳味道不錯,但價為亦偏高。

鮑魚一人半隻,鮑魚身比較硬,但都幾大隻。中間有少許蘿蔔。

芥末鵝掌芥末醬很濃,近乎去骨,爽脆但濃味,伴碟是大白菜卷。

海蜇挺麻辣的,但吃下開胃、清爽。

秋葵亦是比較淋,而且醬汁偏咸。

味道挺香脆,不過肥膩。

好嫩滑既蠔仔餅,蠔仔細細粒但幾足料。黑松露味亦香濃。

很喜歡這蟹黃扒豆腐,鮮味香味濃郁,豆腐又滑溜,非常惹味。

蘇皮酸辣湯想不到挺辣,但夠足料,酸酸辣辣香口又開胃

最後仲有一人一份甜品,紅棗黑木耳,出奇地清甜解膩。

整體而言,餐廳味道不錯,但價為亦偏高。
2018-05-29