2020-01-13 149 浏览
星期六晚懶洋洋,想煮飯梗係落街食。 唔想去得太遠落街當然食返 附近的小店。 兩三碗就係喺屋企樓下賣車仔麵的小店, 街坊格局, 價錢大眾化, 而且選擇除咗有車仔麵外,亦都有飯, 與及各種小食。 唔怪之之得喺我入嚟呢半個鐘, 無論外賣定堂食都人流不斷。 車仔麵以30蚊兩餸起錶, 36蚊有三餸, 每家一樣餸就加九蚊。 呢度食車仔麵再過人嘅地方係有好多意想不到的自家餸, 絕不假手於人 。 例如自己包嘅鮮白菜豬肉餃,芝士粟米餃,韭菜豬肉餃以及鮮蝦雲吞, 而且仲有即叫即炸嘅招牌豬頸肉, 花多眼亂真係唔知叫咩好。 第一碗我哋先叫咗四餸麵 45 招牌豬頸肉 食得出 有淡淡嘅檸檬香而且仲炸得香脆, 肉質鬆軟。魚片頭比得多件,最正係柱候牛腩, 食多幾件都唔怕肥,配埋 鮮甜的 蘿蔔就最一流。 第二碗 亦都叫了豬頸肉, 芝士豬肉餃,墨魚春捲與及滷得入味的瑞士雞中翼。  芝士豬肉餃比想像中包得更大粒, 有芝士有粟米口感與味道皆一流。 墨魚春捲即叫即炸熱辣辣,爽口又香脆。 最不得不提的是瑞士汁雞中翼以68度製作, 保留肉汁之餘瑞士汁更滲曬入整隻雞翼相當入味。 另外仲叫咗南乳豬手, 食落一啲都唔覺得肥,

第一碗我哋先叫咗四餸麵 45

另外仲叫咗南乳豬手, 食落一啲都唔覺得肥, 豬手嘅膠質會滿滿的,簡直係 女士恩物。

而且每叫一碗麵, 加凍飲都只係9蚊。

小店喺度立咗大概五年, 用料新鮮, 製作用心。 所以無論係午餐,定係學生放學,又或者係夜晚仲係人流不斷。 行過路過, 總係會被小店再次吸引呢