呢日去太子开完会就同partner食埋饭先返office,我哋去咗弥敦道726号果幢大厦揾嘢食。同事见到有间食吉列牛嘅就话想试下,哈哈好呀,我之前只系喺第间食过一次,一直都想再食多次。呢日就正中下怀喇🤣。幢大厦层层都系食肆,不过几乎全䢂嘅人都系出7楼,即系去我哋食𠮶间😜。大厦每层楼嘅格局都差唔多,面积都几细,一眼望哂,但有一边系落地玻璃,几开扬。餐厅有做lunch set,有茶渍饭同面等等,但我哋一心嚟食招牌菜嘛。吉列牛定食($148),个定食望落已经觉得好缤纷😍,有几款小碟、味增汤同饭素白饭。而主角吉列牛🐮嘅卖相非常唔错,加上份量十足,每人食到5-6嚿。吉列牛系餐厅先将牛肉外层炸脆,而中间部份就保持生生哋,之后食客就可以自己将牛肉再放上嚿热石到烧熟佢。由于牛肉嚟到嘅时候都已经系半熟,所以简单烧几下,就食得👍。我估唔到牛肉味道都几好,烧到熟肉质仍然几嫩,而且仲几juicy😋,牛味浓郁。留意返,成个定食份量其实几多,牛肉亦都多,所以两个人嚟食,我觉得叫一份都已经好够。不过同场有几枱嘅食客都一人食一份,可能系牛魔王嚟🐂。另外,我哋叫咗咖哩忌廉乌冬(牛)($78),另一招牌菜。乌冬嘅造型好特

咖哩忌廉乌冬

另外,我哋叫咗咖哩忌廉乌冬(牛)($78),另一招牌菜。乌冬嘅造型好特别,如果无睇过餐牌食物图,我系唔会知系乜嚟🙈。乌冬面头真系有好多好多忌廉,但食落唔系甜𠮶种,亦都无乜腻嘅感觉,不过就咁食就无咩味。
咖哩忌廉乌冬

捞起成碗就见到下面嘅咖哩乌冬,中间夹杂啲牛肉,肉嘅份量就有啲少,好彩有吉列牛补数。咖哩乌冬呈现淡黄色,但味道其实几浓,🌶辣味亦都几明显,有上面层忌廉中和返就变得好好食,无漏嘅感觉。
Kobekyu牛油蜜糖单骨鸡翼

最后,我哋仲叫咗份Kobekyu牛油蜜糖单骨鸡翼($65)。我之前成日觉得🦴单骨鸡翼系餐厅揾笨嘅技俩,想悭一半食材...,但后尾食多咗又觉得系都几方便嘅。讲完一轮,其实餐厅份🐔鸡翼系唔孤寒嘅哈哈,印象中好似有8-10条单骨。鸡翼外皮轻轻炸咗,再淋上牛油蜜糖汁🍯同芝麻,都几惹味同甜甜的,我觉得好似仲有少少柚子味添。

总括嚟讲,呢一餐嘅招牌菜式确系几唔错🤤,吉列牛同咖哩忌廉乌冬都比预期中好食。如果未食过嘅,我觉得可以嚟呢到一试,价格都系可接受范围。
2020-01-16
Kobekyu牛油蜜糖单骨鸡翼