2019-04-16
平時飲早茶飲得多,飲夜茶都係第一次開頭都擔心細餐廳嘅點心出品,會唔會同平時酒樓差好遠但係食完之後發覺,原來細鋪嘅點心水準一樣可以好高呢度嘅環境同一般酒樓好唔同,冇平時喺酒樓好嘈好迫嘅感覺,坐得幾舒服呢度嘅點心種類好多,但係見價錢都唔算好貴,而且佢唔收加一,只係每位收咗三蚊茶錢黑芝麻流心西多士呢個西多士嘅流心好誇張,我哋一切開就已經流到成個碟都係黑芝麻醬芝麻醬唔算好甜,但係外面炸得好香脆第一次食流心嘅多士,我哋都好好奇點樣可以整得咁好食竹炭流沙包同蝦餃啲蝦餃大大粒,最重要係啲皮整得好薄好滑,同平時食到有啲好厚皮好粉嘅感覺完全唔一樣流沙包做得好好, 一搣開個包已經D奶黃已經想流出嚟,個餡唔太甜蜂巢芋角好少喺酒樓見到呢款點心表面炸得好酥脆,內餡除咗芋頭蓉仲有啲肉碎其實我唔係特別鍾意食呢類點心,但係呢款點心做得幾出色,我覺得幾好食瑤柱鮮蝦菜苗餃同蝦餃一樣都係大大粒,仲要勁多菜同樣做到皮薄餡靚,我覺得幾好味叫左個二人套餐,兩盅飯加兩個點心都只係$98我哋揀咗鳳爪排骨飯同埋章魚香菇肉餅飯兩個飯都份量十足,個肉餅飯加咗啲肥豬肉一齊蒸,肥瘦均稱,食落口感十足蜜汁叉燒腸同蟹子燒賣皇同樣係大大件份量,食到
開頭都擔心細餐廳嘅點心出品,會唔會同平時酒樓差好遠
但係食完之後發覺,原來細鋪嘅點心水準一樣可以好高
黑芝麻流心西多士
芝麻醬唔算好甜,但係外面炸得好香脆
第一次食流心嘅多士,我哋都好好奇點樣可以整得咁好食
竹炭流沙包同蝦餃
蜂巢芋角
好少喺酒樓見到呢款點心
表面炸得好酥脆,內餡除咗芋頭蓉仲有啲肉碎
瑤柱鮮蝦菜苗餃
同蝦餃一樣都係大大粒,仲要勁多菜
同樣做到皮薄餡靚,我覺得幾好味
叫左個二人套餐,兩盅飯加兩個點心都只係$98
我哋揀咗鳳爪排骨飯同埋章魚香菇肉餅飯
蜜汁叉燒腸同蟹子燒賣皇
同樣係大大件份量,食到呢度已經飽飽哋
雖然差唔多飽,不過呢個荷葉蒸飯真係忍唔住要食曬佢
個蒸飯比想像中大,調味料好香濃,入面除咗蝦仲有啲冬菇同肉碎等等
餐飲叫咗熱檸蜜
整體呢度嘅食物都幾有驚喜,因為價錢唔係特別貴,但係啲水準真係好唔錯