2019-09-08 1691 浏览
近日社会确实有点动荡不安,大家都心情低落😞。生日到了,就选择来到新开的 V Walk 商场, 同妈妈一齐食个简单的生日饭吧!呢间餐厅喺商场嘅地下楼层。地下铁A出口行过嚟只需两三分钟,非常容易揾到!平日嘅晚上,都有不少食客过嚟食晚餐。餐牌都非常吸引, 价钱亦大众化,亦有非常多种类嘅不同日本食品。 我是偏好刺身鱼生饭等生的料理,妈妈就钟意拉面等嘅熟食, 正好可以大家分享一下。特盛酱油浓鸡白汤拉面 $88当晚我最喜欢的一定系佢嘅拉面🍜!完全超乎我嘅想像,汤底非常之浓郁。我哋拣咗加了叉烧嘅版本,佢嘅叉烧肥瘦度刚好,面条亦是弹牙的。所以推介大家两个人食,就一定要拣多叉烧嘅版本。价钱差唔多,但系大家都可以share几块叉烧。连唔系太钟意食拉面嘅我都食了不少呢!黄金软壳蟹 $72绝对系即叫即炸嘅软壳蟹,仲有好多咸蛋黄酱,配埋个紫菜食,就唔会咁肥腻。喜欢佢上菜后嘅温度依然系温热,炸物如果冻左先上台,就会只觉得油份充斥口中了。火炙寿司🍣认识我嘅人,都知道我好钟意食火炙寿司。我非常推介佢嘅平目鱼边寿司 $14非常肥美, 食落才会觉得满足!火炙牛油赤海虾$16火炙牛油帆立贝$20呢两只都系食返虾同帆立贝个鲜

近日社会确实有点动荡不安,大家都心情低落😞。

呢间餐厅喺商场嘅地下楼层。
地下铁A出口行过嚟只需两三分钟,非常容易揾到!

平日嘅晚上,都有不少食客过嚟食晚餐。

特盛酱油浓鸡白汤拉面 $88
当晚我最喜欢的一定系佢嘅拉面🍜!

特盛酱油浓鸡白汤拉面

完全超乎我嘅想像,汤底非常之浓郁。

连唔系太钟意食拉面嘅我都食了不少呢!

黄金软壳蟹 $72

火炙寿司🍣

认识我嘅人,都知道我好钟意食火炙寿司

我非常推介佢嘅平目鱼边寿司 $14
非常肥美, 食落才会觉得满足!

火炙牛油赤海虾$16
火炙牛油帆立贝$20
呢两只都系食返虾同帆立贝个鲜味。

火炙鹅肝$40
呢个妈妈都食得好滋味,也算大件,食落唔会好肥腻!

和牛广岛蚝卷 $38
仲矜贵到上边有金箔㗎, 好得意!

极上刺身鱼汤渍饭 $198

唔系间间铺头有渍饭,所以试一下。

两种食法,可以简单地当系刺身饭食,亦可以将刺身饭放喺自己个碗里,再加入鱼汤去食。

我就比较贪心,喜欢有两种食法!

刺身都非常新鲜同吸引。
喜欢佢嘅海胆,三文鱼亦都系厚切。
两只蟹钳加埋鱼汤饭一齐食就很不错!

不经不觉又一年了,新一年最紧要身体健康,亦希望社会快啲恢复平静。

2019-08-27
庆祝纪念