2023-01-31
今次介紹依於長沙灣嘅小清新小店《幸子茶屋》,小店自成一角,好似鬧市之中嘅一片寧靜樂園。佢地最出名嘅一定要數鍋煮奶茶,每日新鮮製作,茶葉亦都用咗台灣直送嘅茶葉。第二樣主打嘅一定要數手工芋圓同埋芋泥,嚟到嘅朋友一定要試下。芋泥麻糬 $40落左order先知原來加$4可以加配肉鬆,不過唔緊要,同樣好食。切開個麵包就會見到白色嘅軟綿牛奶麻糬,食嗰時煙煙韌韌,仲有拉絲嘅效果。另外值得一讚嘅係佢哋嘅手工芋泥,口感非常綿密,中間唔會有粒狀,食落亦都香甜。芒椰芋圓甘露$40好抵食嘅Set, 有三色手工芋圓、芒果肉、西米、柚子、椰漿。三色芋圓包含三種口味,原味芋圓、紫薯圓、番薯圓,仲要有兔仔圖案,好得意。我自己就最鍾意紫薯圓,味道香甜,口感Q彈。另外依款甜品味道酸酸甜甜,又有西米係入面,好啱鍾意有嘢咬下嘅朋友。芋泥鮮奶小芋圓 $36同樣用左手工製芋圓,所以特別Q彈煙韌。綿密嘅芋泥同鮮奶其實好夾,飲落去又幼滑。
芋泥麻糬 $40
芒椰芋圓甘露$40