2019-10-28 31 浏览
🍃抹茶軟雪糕芭菲($40)🔻推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑甜度:少甜🌕🌕🌕🌑🌑質地:軟滑 煙韌餡料:脆米 白玉 紅豆蓉 珍珠 白忌廉🔺早上大概10:45去到,已經有雪糕賣😍👍🏻我活動期偏上午時段,所以我好鐘意d舖頭開得早🌞本身諗好左叫一抹茶,一焙茶產品,但發現焙茶係無芭菲🙈但見到芭菲真係無唔食嘅理由~多重享受,最後見到產品推薦氮氣咖啡☕️又比佢吸引左😂所以就1抹茶芭菲1氮氣咖啡,下次 會想試抹茶檸檬🍋汽泡同焙茶拿鐵。-言歸正傳🥳✅抹茶芭菲真係幾豐富,上至下分別有 抹茶軟雪糕 脆米 白玉 紅豆蓉 白忌廉 珍珠,抹茶軟雪糕茶味香甜,表面還再灑上一層茶粉加持,味道不是重度茶控咁濃郁,是比較大眾嘅濃度~吃得出係品質不俗的抹茶粉而不是綠茶味,微甘甜但不苦😋便便形嘅雪糕好可愛(😂沒有醜化的意思)好欣賞依到嘅脆米放得比較上層,如果放中間/底部,通常個種 食到最後先抔到時都已經受潮不脆,我比較喜歡食雪糕嘅同時食到其他配料,然後 白玉份量都多,大粒煙韌,但質地偏軟一點,如更有嚼口會更加分,紅豆蓉就似罐頭個種,偏甜同偏水,白忌廉比較膩口,本身不喜歡忌廉,忘了叫去掉這層😖最後珍珠有驚喜,幾香黑糖味😮但同白玉口感相約,都
🍃抹茶軟雪糕芭菲($40)
🔻
推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑
甜度:少甜🌕🌕🌕🌑🌑
質地:軟滑 煙韌
餡料:脆米 白玉 紅豆蓉 珍珠 白忌廉
🔺
言歸正傳🥳✅抹茶芭菲真係幾豐富,上至下分別有 抹茶軟雪糕 脆米 白玉 紅豆蓉 白忌廉 珍珠,抹茶軟雪糕茶味香甜,表面還再灑上一層茶粉加持,味道不是重度茶控咁濃郁,是比較大眾嘅濃度~吃得出係品質不俗的抹茶粉而不是綠茶味,微甘甜但不苦😋便便形嘅雪糕好可愛(😂沒有醜化的意思)好欣賞依到嘅脆米放得比較上層,如果放中間/底部,通常個種 食到最後先抔到時都已經受潮不脆,我比較喜歡食雪糕嘅同時食到其他配料,然後 白玉份量都多,大粒煙韌,但質地偏軟一點,如更有嚼口會更加分,紅豆蓉就似罐頭個種,偏甜同偏水,白忌廉比較膩口,本身不喜歡忌廉,忘了叫去掉這層😖最後珍珠有驚喜,幾香黑糖味😮但同白玉口感相約,都是偏軟,但 不是死實/偏粉其實已不錯,不過食到後半段開始覺得有點偏甜😅感覺抹茶軟雪糕cone會更好😆

🍺氮氣冷萃咖啡($39)
🔻
推薦指數:🌕🌕🌖🌑🌑
甜度:甘甜🌕🌑🌑🌑🌑
🔺
何謂。氮氣冷萃咖啡?就是將氮氣注入低溫慢速萃取的冷萃咖啡中,令其產生綿密氣泡,咖啡看起來會有點像啤酒🍻的感覺,表面看似奶油嘅氣泡令咖啡質地變得平滑,同時也帶出咖啡本身的自然甘甜,不過依到嘅氮氣咖啡做到氣泡嘅效果,但咖啡味比想像中淡,有點水水的感覺,個人覺得咖啡味可以再重一點,喝下是有甘甜味不酸微苦的,但就想對較普通一點。