2015-12-15
呢一陣子除咗韓風勁之外,仲有一股抹茶風。個間未開門已經排晒長龍嘅,我仲未有心情去排,呢一間 京林屋香港店 Kyo Hayashiya 都係日本過江龍,又係好出名嘅百年老店,竟然好好彩比我唔使排隊,直行直入咁試咗,真開心!舖頭唔大,不過menu選擇都唔少,可惜生病中嘅我今次都係唔好食甜品啦,下次啦。所以我就揀咗熱嘅抹茶牛奶。對於病緊嘅我,呢杯奶都算係嘅comforting ,暖暖地好適合剛剛轉涼嘅天氣,杯奶好滑,綠茶味又好香,可惜嘅係無得走糖,如果有得走糖就好啦,我諗綠茶味會再香啲。佢嘅甜度,當甜品嚟講都可以,當飲品我會話有少少偏甜,不過係一個可接受嘅甜度。抹茶雪糕啫喱 係朋友點嘅,生病嘅我只係食咗一啖雪糕,同一粒啫喱,所以只有一啖嘅感覺。我會話比起city super 個個綠茶雪糕無咁重奶味,多啲啲綠茶味,以雪糕嚟講唔算甜 (不過我只係食咗一啖,可能食晒成杯又唔係咁諗),個啫喱應該就冇乜糖喇,食落冇乜甜味,有少少綠茶味,啫喱嘅質地算唔錯,爽口得嚟又唔係話好硬,幾鍾意呢一種啫喱texture.黑豆茶,都係朋友點嘅,我就無試過啦,不過就有聞過,有啲咖啡香,又有啲茶香,幾得意,不過朋友就話飲
黑豆茶,都係朋友點嘅,我就無試過啦,不過就有聞過,有啲咖啡香,又有啲茶香,幾得意,不過朋友就話飲落就麻麻地,可能係因為佢自己唔係特別鍾意咖啡掛,我無試過真係唔知。
已飲咗一杯奶嚟講,唔駛我排隊我都會再嚟食甜品嘅,唔知下次真係食到甜品嘅時候,我會唔會轉軚話排隊都要食甜品呢?