2019-03-30
今晚想食日本菜,搵到附近有呢間居酒屋,睇睇餐牌原來有omakase供應,我地就每人叫左一個菊嘅omakase~前菜係淮山味噌煮牛舌,味噌好香濃,淮山爽口又有益,牛舌都好入味,前菜黎講份量算多。跟住係刺身,有5款,今日係魴鮄魚,油甘魚,深海池魚,伊佐目同甜蝦,全部都係我最鍾意食嘅,睇色澤已經覺得好新鮮,塊塊都好肥美,味道都無令人失望,而甜蝦都處理得好乾淨,超正呀!個煮物係蒜蓉磯燒帶子,帶子燒得好靚,火候控制得剛剛好,唔乾之餘仲好香口添。之後就到壽司了,有帶子,左口魚,𩶘魚,魚籽同中拖羅,飯同刺身嘅比例適中,5款都好好味喎,最正莫過於中拖羅,好味到爆,唔需要點任何野,就咁食已經好正,係入口即溶,呑左之後仲念念不忘。中途我地叫左個炸雞,唔好比佢乾真真嘅外表呃到,其實入面嘅雞肉好嫩滑,值得叫黎試下。然後上嘅係黑松露拉麵,一黎已經好香松露味,叉燒厚薄適中,個碗雖然細但份量一啲都唔少,似係拉麵專門店嘅質素。最後到甜品,有紅豆同柚子丸子,丸子入口軟糯適中,高水準!個set咁多正野食都係600蚊,又啱我地口味,而且店員都好友善,完全係超值之選!
最後到甜品,有紅豆同柚子丸子,丸子入口軟糯適中,高水準!