2009-09-12
叫左一個中size 的炒蟹 $350 面頭的蒜粒炒得乾了少少而已,但整體味道是ok, 亦同附近幾間''食蟹'' 的店舖賣相,味道差不多, 朋友中有人絕不食辣, 所以特別吩咐要比小辣更低一級的辣度....伙記話即是微辣 當中有朋友在附近的食蟹店食過,佢話相比下這間較抵食, 但以中size 來比較, 這間無疑是細隻左少少, 但價錢卻平很多 鼓油炒麵, 上面都有蒜粒, D麵食入口, 是有微甜的鼓油味蟹是微辣, 再加上炒麵上的蒜粒, 食完這餐飯後, 喉嚨是有少少'上火' 的感覺, 雖然蒜粒是好味, 但如果下次再光顧的 話, 可能會叫鼓油炒麵走蒜粒 油鹽水魚湯浸蜆, 湯有胡椒粉味, 唔錯, 好彩沒order 甚麼''避風塘炒蜆'' 那類做法的炒蜆, 否則喉嚨一定''上硬火''亦點了之前其他網友介紹的菜: 蔥油雞半隻 $98, 雞不算很滑 (當然是冰鮮雞) 蔥油不會過咸, 今次已試過, 下次再去會試下其他菜 炸豆付拼蝦丸 ; 豆付確是滑, 但沒乜豆付味, 是否大部份食店用的豆付都是''百x'' 的牌子 ??? 不會用新鮮的豆付 ??炒了2個菜 : 1 個是炒芥蘭 , 另1
鼓油炒麵, 上面都有蒜粒, D麵食入口, 是有微甜的鼓油味
亦點了之前其他網友介紹的菜:
炒了2個菜 : 1 個是炒芥蘭 , 另1 個是炒雜菜 , 2個菜的價錢都是$40-48 , 但芥蘭份量真的很少, 是否同價錢有關 ?? 但炒得都ok, 有些食店炒芥蘭時會下糖去炒, 但這碟又唔多覺有糖味
服務很好...好好笑容
其中最抵是'''不收'' 加一, 但有收茶錢每位 $8
除以上散叫,亦有套餐供應, 如2人, 4 人, 8 人等, 好似9:30後平些, 但沒認真看, 所以不太肯定
其實以6個人的份量, 應該叫2隻蟹, 我們只叫了一隻,所以今餐都算平, 就算真是叫多一隻蟹, 每人也只是約200, 在銅鑼灣區算是咁
另外唔好意思, 有些照片用了錯的模式拍出來, 所以效果奇差