2019-08-02
成日去上水街市買野食,今次行過少少,去咗彩園行下~一開始見到有間飲品舖新張做緊買一送一,俾佢吸引咗行過去!然後就俾我見到原來連住一間新餐廳,原隻波士頓龍蝦喇沙都係做緊半價!嗱臨㩒張飛仔排隊等位!食物款式都幾多,小食、沙律、喇沙、湯河、凍檬、炒菜、咖喱、炒粉麵飯、甜品都有,單頭價唔算太貴。最特別係,仲有好多台式飲品揀!原隻波士頓龍蝦喇沙原價:$168 新張半價:$84[分數:8/10]原隻波士頓龍蝦放喺碗喇沙上面,影相打卡一流!隻鉗大大隻好可愛!不過食嘅時候最好放落隻碟先打開,太大隻一搣好易彈到成身喇沙!喇沙湯底幾香,啲粉粗幼混合,仲有少少芽菜增強口感。不過我最鐘意嘅係吸滿晒喇沙湯嘅豆卜,夠晒香濃!招牌無骨海南雞 $108半隻 $148全隻[分數:7.5/10]其實叫全隻抵食好多,見好多枱都有叫,不過人少食唔到咁多野,唯有叫半隻試下!海南雞肉質幾嫩滑,除咗雞翼之外,其他部分都去晒骨,無加碗油飯送真係有啲遺憾感,下次應該會直接叫海南雞飯!香脆鱸魚配青芒果秘製醬汁 $98[分數:7/10]估唔到會有香脆鱸魚呢類功夫野,要起魚,切件再炸,又要加埋青芒絲上去。價錢唔貴,原條鱸魚都只係$98蚊!
原價:$168 新張半價:$84
[分數:8/10]
[分數:7.5/10]
[分數:7/10]
估唔到會有香脆鱸魚呢類功夫野,要起魚,切件再炸,又要加埋青芒絲上去。價錢唔貴,原條鱸魚都只係$98蚊!鱸魚唔算太嫩,啲邊位反而炸得好香脆。
個秘製醬汁有啲似偏酸嘅泰式醋汁,我拎咗啲泰式甜酸醬嚟點,覺得甜甜地更加好食~
富士蘋果芝芝冰茶 $37
(新張買一送一)[分數:8.5/10]
原本想喺舖入面叫飲品,啲職員好好,提我地可以出去買咗先,外面買先有得買一送一!所以見好多人都出去買完再拎入餐廳~芝士奶蓋都幾香滑,兩杯都叫咗少甜,草莓冰茶酸酸甜甜,富士蘋果冰茶味道清甜。就我個人口味會比較喜歡草莓味~
Mee...lemongrass (上水)
上水彩園路8號彩園廣場地下G10號舖