2022-07-27
今日和朋友喺海之戀行街,行到肚餓,經過鼎家喜筷見到有90分鐘任食「幸福雞煲」,毫不猶豫就入咗去食。之前食過佢哋主打嘅燒鵝,水準甚高。今次嘅雞煲,絕對有驚喜。幸福雞煲不到5分鐘已經set好個爐,放上已煮到半熟嘅雞煲。開咗火之後,不到3分鐘就聞到香濃嘅麻辣味,一打開煲蓋啲香味直撲過來,忍唔住馬上夾咗件雞髀食,肉質鮮嫩,而且肥瘦適中,混上秘製嘅麻辣醬汁,令你食完一件有一件,好快就成煲K.O.咗。服務員都十分醒目,馬上幫我哋添加雞件,抵讚。套餐還附上新鮮蔬菜一份,種類都幾多,分別有娃娃菜、冬菇、粟米和金菇。除此之外我哋追加左火鍋配料:桂花蚌、墨魚丸和烏冬。食到咁上下就將雞湯倒入雞煲裏面,煲滾後就開始打邊爐。桂花蚌份量也不少,而且夠新鮮,墨魚丸大大粒夠彈牙。再將烏冬撈埋麻辣雞湯一齊食,真係超好味。檸檬洛神甜酸味適中,清熱解辣,仲係無限添加。
幸福雞煲
檸檬洛神
甜酸味適中,清熱解辣,仲係無限添加。