2018-04-12 68 浏览
今日行完山之後就去咗觀塘,食嘢就梗係要去工廠區嗰邊啦。咁岩就見到呢一間餐廳,先記起其實之前已經食過呢一間嘅尖沙咀分店,食過都幾好食,觀塘呢一間仲要係旗艦店,所以就即刻同個friend走咗入去食。間餐廳嘅位置就有啲入,上咗電梯之後仲要轉兩個彎先見到,不過好嘢就梗係隱世㗎啦。喺呢度點可以唔食生蠔呢,即刻叫咗每人七隻生蠔,包括精選生蠔半打,南非生蠔四隻,愛爾蘭石蠔兩隻同埋法國生蠔兩隻。好快就成個盤送咗埋黎,啲生蠔勁新鮮,特別係南非生蠔好creamy,愛爾蘭同法國嘅蠔就淡口啲同有海水味。今日嘅精選生蠔原來都係南非生蠔,細細隻得黎都有蠔嘅鮮甜味,好抵食。之後就叫左北海道元貝同埋炒和牛粒。元貝幾爽口,炒和牛粒就幾香口。食到有啲口乾就叫咗嘢飲。除咗平時見到嘅紅酒白酒,呢度仲有本地手工啤酒。我就一於試吓鹹檸啤,味道幾特別,有淡淡的咸檸味之餘唔會蓋過咗啤酒應該有嘅苦味。我個friend就叫咗一杯紅酒(Mr. Jules)好易入口,感覺醇厚柔和。佢表示比起普通bar 既house wine 有驚喜,亦有相當高性價比。接住黎既係意大利千層麵有4-5層,面層有微微燒焦既芝士,伴隨有美味蕃茄肉醬,每一層都強有少

接住黎既係意大利千層麵有4-5層,面層有微微燒焦既芝士,伴隨有美味蕃茄肉醬,每一層都強有少量嫩滑芝士同肉醬,加上麵既質地煙韌,口感相當有層次。

芝士肉醬千層麵份量雖少但相當醒胃,令我地意猶未盡,所以又補多個秘製醬汁焗豬肋骨止下痕。只係等左十五分鐘,
大大份既豬肋骨就係我地眼前啦。肉質好軟熟,加上秘製燒烤醬相當香濃,旁邊送薯角,少少沙律同黑醋。大約切到7舊,非常抵食。

整體黎講,裝修環境幾靚,食物質素唔錯,價錢又合理,依然會再黎捧場。