2019-11-09
🦀🦀🦀秋風起,又到食大閘蟹既時候了! 當然唔少得係試一個全蟹宴啦,今次就試左呢一個四至六人套餐,有十隻蟹的,總共有8款菜式!餐廳為配合食蟹都準備左好多工具同埋最緊要既係有水洗手,咁大家就唔驚食蟹食到好污糟了!前菜係百味豆腐同鹵水豬手豆腐用左好多炸蒜去炒,同豆腐本身個口感都炸到卜卜脆!豬手略嫌唔太入味,同埋上菜時凍左,非常建議大家一上菜就要即刻食! 清蒸大閘公&母蟹如果4個人黎食,就每個人都可以食到2隻蟹、大家分別就可以試到公同母蟹既分別! 雖然係細細隻,但係食落去都係多膏,有小小膏油既, 同埋好香! 侍應們都會keep住幫大家換碟,咁就唔驚成枱都係蟹殻!薑蔥炒蟹可能自己本身唔嗜太咸, 感覺薑蔥炒蟹落重手左,搞到唔係好食到個味!芝士牛油麵包蟹伊麵真係啖啖既伊麵可以食到芝士,同埋個味道本身唔太咸,唔會蓋過左麵包蟹既味道! 麵包蟹好大隻,個蟹蓋都有成半個碟咁大, 入面仲有好多膏,撈埋落d麵到真係不得了🎉欖角骨好新奇既味道,問返經理先知係欖角既味道,酸酸甜甜的,但個骨食落有點硬,比較難咬!上湯時蔬菜心好入味,個湯都相對上鮮甜!上菜速度都算快的,如果想佢慢慢逐碟逐碟上,記住早點同侍應講聲!
前菜係百味豆腐同鹵水豬手
豆腐用左好多炸蒜去炒,同豆腐本身個口感都炸到卜卜脆!
清蒸大閘公&母蟹
薑蔥炒蟹
芝士牛油麵包蟹伊麵
欖角骨
上湯時蔬
菜心好入味,個湯都相對上鮮甜!