成日聽朋友講,太子有間超正的蒸氣海鮮火鍋,抵食之餘重點係超新鮮!餐廳唔算好近地鐵站,喺雷生春附近,不過步行距離都係5-8分鐘,唔難行,餐廳都好易搵到,絕對無問題!首先一讚,員工服務超好,基本好留意食客一舉一動,不論係茶壺加茶、蒸氣火鍋夠鐘、收碟上菜,全部都一眼關七,呢點已經加晒分!卡位入座,全晚都座位都舒服。

套餐已包括,超多海鮮,千祁唔好以為唔夠食。

¶刺身拼盤
絕對唔Hea,五點刺身都好新鮮,特別係帶子,好厚肉又鮮甜。另外兩款貝類爽口,三文魚、油甘魚魚油甘香肥美,中餐食到的質素,好唔錯,分分鐘正過唔少放題。¶避風塘鮮魷 $68
雖然係火鍋店,但小菜都好出色!!全晚最念念不忘,一定有佢份!炸皮唔厚粉,無咩油膩感,香口亦好惹味!用避風塘炒,炸蒜味超濃,加上熱辣辣,mvp!!!$68係超值得一試。¶八款時令海鮮
海鮮由餐廳揀的,Omakase咁樣樣。今晚八款海鮮包括糕蟹、蝦、飽魚、扇貝、馬友、蜆、蟶子同青口,不得不說海鮮真係好新鮮。員工放上旁邊的用餐架時,已經聞到陣陣新鮮的海鮮味。首先將將蟹蓋放落粥底熬,之後開始食海鮮。1st Round,先食蝦、飽魚、馬友。馬友比我想像的好食,平時

套餐已包括,超多海鮮,千祁唔好以為唔夠食。

¶刺身拼盤

¶避風塘鮮魷 $68

¶八款時令海鮮

1st Round,先食蝦、飽魚、馬友。馬友比我想像的好食,平時通常係煎,魚油豐富,蒸的肉質仲嫰身。另外蝦,超甜,飽魚彈牙唔過火。扇貝上有粉絲,帶子厚肉,

2nd Round,刀貝、蟶子,青口,三款都係新鮮就一定好食。蟶子雖然係細隻,但都好甜。刀貝海水味濃,青口肥美,全程員工控制,火侯控制得剛剛好唔會過熟。

3rd Round,糕蟹,食到第3轉,其實已經開始full,樣樣都係Protein,唔好以為一件起兩件止份量小,其實都幾滿足。隻蟹好靚仔,多糕,蟹鉗仲要超大隻,要大力扑先拆到。超甜,幾飽都留肚食佢呀,如果6人以上,仲可以轉原隻長腳蟹,已經book mark定下次齊腳要再試!

¶五款時蔬

芋頭、南瓜、粟米、勝瓜、甜薯,同埋蟲草花雞烏冬一齊蒸。南瓜同芋頭都好甜,勝瓜配上蝦乾蒜蓉,粟米、甜薯單點的話,我都會點呢兩樣。女仔來講,已經好full,時蔬份量好好呀,每位一件,唔會浪費。

¶主食

蟲草花蒸雞烏冬,蒸雞先醃,味道啱啱好。雞件非常嫩滑,烏冬放底吸味,加埋雞油不得了。

¶海鮮粥底

最後唔好唔記得,全晚精華。粥底比平時稀身,水份比較多,味道唔錯,本身已有少少豬骨加元貝仔,再吸收曬前面咁多款海鮮嘅精華,用來做晚餐的收尾,極滿足。

➜另外仲有2枝可樂、甜品同前菜。9點後入座,啤酒10元,一大班朋友想食餐粥底火鍋,呢間揀得過。

➜過程中員工經常性幫手計時睇火,我們呢種唔識煮只識食的港孩,唔洗擔心蒸唔熟堆海鮮,又心掛掛會唔會過火。

望望餐牌,平日一至四晚市,只係318,免茶、免前菜,免加一,自己唔使洗、唔使煮、唔使擔心唔識買,呢間係唔錯的選擇。