2018-07-15 2087 浏览
朋友聚會,中午嘅聯誼活動係中國國粹 — 打麻雀,之後就去佢隔嚟間酒店食Dinner Buffet。九龍維景酒店嘅棕櫚閣西餐廳,雖然好多信用咭做緊八五折優惠,但最抵嘅係用opencie coupon,7月份,星期一至日成人都係$378,已經包左加一,幾抵食。座位幾寛敞,但係裝修就略為old style。首先每位送左一客海膽刺身蟹籽沙律,連埋一杯紫菜。海膽味道幾鮮甜,真係唔錯。飲品有三款果汁。有奶茶、檸茶、檸水,仲有即磨咖啡機,比較難得嘅係咖啡機可以出埋熱牛奶,啱晒小小小朋友。湯有兩款,其中一款係燕窩龍蝦濃湯,一窩窩個別加熱,成窩上枱,夠晒熱辣辣。生果冷盤都幾齊全。刺身壽司係無限數量,自己鍾意幾多攞幾多。好少見係連埋魚頭魚尾上枱,排得幾靚吓。凍海鮮用冰冰鎮住,保存新鮮。翡翠螺、蝦、青口、小龍蝦、長腳蟹唔少得,但就無龍蝦、生蠔,有少少失望。熱食最好食係鐵板燒,有鵝肝、羊扒、虎蝦,師傅成晚煮到唔停手,好好食,好受歡迎。另一款推介熱食係燒牛仔肉,呢檔師傅超有禮貌,細心服務,我每次攞完都講句多謝。牛仔肉中間燒到粉嫩,好濃牛味。其他熱食我冇食到,唔係特別吸引。因為我要留力食甜品,甜品枱有唔少選擇。仲

座位幾寛敞,但係裝修就略為old style。

飲品有三款果汁。

生果冷盤都幾齊全。

其他熱食我冇食到,唔係特別吸引。

因為我要留力食甜品甜品枱有唔少選擇。

仲有燉燕雙皮奶同movenpick雪糕任食。

最後仲食埋榴槤奶凍,唔食榴槤嘅朋友即時迴避,好完滿嘅一餐。