2017-09-18
本來中午約左友人食川菜,點知佢話臨時有事嚟唔倒,時間預左出嚟,地點又定左,所以就一支公去食,然後俾翻張單個飛機友,要佢買單。午飯地點就係喺openrice 超好口碑嘅老川皇,呢間菜館有幾間店,只有奧商場先有午市,其餘佐敦同喺旺角嘅另一家都只供應晚市宵夜。一人食照點左二人份量嘅菜,仲點左杯大杯500ml Hoegaarden 生啤消消氣。消暑Hoegaarden ,幾時都咁正,有柑桔同橙花味道,真係又啱大人又啱細路(講笑)。川菜又點可以唔食口水雞,幾乎我食親川菜都點,呢個雞靈魂係個汁,酸、麻、辣三個味道要平衡得好,唔好俾任何一個味過重,咁先最正,呢一點老川皇做得相當之好,雞本身冇雪味,肉又夠嫩,真正可以做到令人口水直流!樟茶鴨傳做法喺先以香料醃鴨,蒸熟後再用茶葉同樟樹葉煙燻而成,係川菜中少有既唔辣又唔麻嘅菜式,面前做嘅唔太正宗,因為皮係炸脆嘅,同傳統做法有些少出入,不過鴨肉依然帶煙燻味,做到皮脆肉嫩效果,味道口感兩者都相當唔錯。韭菜餃子全中國都有造,已經可以講屬於中國全國通行菜式,佢地呢間川菜館出品嘅餃子都唔錯,做到皮嫣韌而饀有肉鮮,已屬相當不錯。越食越想食,胃好似變左個黑洞,一個人食三
越食越想食,胃好似變左個黑洞,一個人食三道菜都好似仲未夠,最後點左個四川涼麵,麵夠味又爽口,又有乾蔥香,唯獨係多左少少紅油,下次再點一定叫佢地少油。
飲飽食醉先講緊HK$230蚊唔使,真係扺到不得了。