逸東軒

资讯:

餐厅: 逸東軒
资讯:

2024-04-30 781 浏览
上月《香港澳门米芝莲指南2024》名单出炉,当中不乏五星级酒店高价位餐厅,想经济一啲品尝荣获米芝莲殊荣嘅餐厅,逸东轩确实系不二之选。逸东轩位于逸东酒店B2,由地面行两层较狭窄嘅楼梯,感觉隐蔽。餐厅装横古色古香,枱与枱之间非常阔落,同一般中菜厅狭窄拥挤嘅布局大相迳庭,环境舒适惬意,好适合同亲戚朋友茶聚。点心款式同普通茶楼大同小异,不过逸东轩嘅点心食材比较新派,菜名都冇咁刻板。今次我哋两个人一共点咗5碟点心同甜品。第一碟点心系香麻叉烧酥。呢碟看似普通,但我哋两人一致认为系五碟之中最好食。叉烧酥外皮酥脆可口,叉烧肉质鲜嫩多汁,蜜汁酱香味四溢,口感有嚼劲,系必点之选。平时食烧卖都系食鱼肉烧卖多,今次就点咗笼带子蒸烧卖。原粒带子配烧卖冇违和感,带子望落好有光泽,食落新鲜又爽口。之后仲点咗春风得意肠粉,出面层肠粉皮包住中间块春卷皮再包住虾肉,有层次口感。肠粉仲可以配搭甜酱同芝麻酱,如果虾肉馅多啲丰富啲会更好。淡绿色嘅斑兰流沙包外皮好柔软,虽然斑兰味唔算太出众,但个个包都做到流心奶黄效果,流沙内馅亦算口感顺滑,整体不过不失。最后以香芒糯米卷作结。芒果好鲜甜,芒果糖糯米嘅比例系9:1,食完唔会觉得滞。
想经济一啲品尝荣获米芝莲殊荣嘅餐厅,逸东轩确实系不二之选。

待应嘅贴心服务亦值得一亦赞,除咗服务殷勤,主动帮客人铺餐巾斟茶添水外,仲会好照顾每个食客。进餐途中我不为意跌咗野,待应好焦急咁主动走黎提醒,呢啲微细举动亦都系餐厅加分位之一。
两个人连加一总共食咗$441。以米芝莲一星中菜厅黎讲,性价比非常高,用餐环境、服务、食物都有高质素,下次会试下逸东轩嘅镬气小炒同片皮鸭👍
2024-04-07
等候时间
90 分钟 (堂食)
$220.5 (午餐)
  • 香芒糯米卷
  • 香麻叉烧酥