2017-06-11
有朋友介紹元朗有間磯燒放題幾抵食,趁放假決定入去試下。其實港鐵朗屏站出行5分鐘到就到,跟住goggle map都好易搵到。店鋪都幾大坐到好多人。門口有個自助飲品區,入面有唔同既汽水,果汁,茶,仲罕有地有啤酒同apple cider!行過隔離有沙律吧,有西式既沙律菜同一碗碗日式既八爪魚仔同中華沙律。過少少就係甜品櫃同雪糕,甜品都有10款蛋糕,都唔係hea既甜品喎!而雪糕雖然唔係大牌子,但好多都係童年既味道,好有回憶!好喇,到左重點既食物,以放題黎講食物種類唔算好多,但每樣都做得有水準。先講主打既磯燒,d大蝦真係大推介!又新鮮又大隻,仲要好多膏,燒完之後更加鮮甜好味!而旁邊既珍珠扇貝同海蜆雖然細細隻,但燒到尾聲贊少少酒落去鮮味大大提升!另外個蟹蓋都值得一贊,蟹膏味鮮甜!除咗海鮮,我哋仲叫咗朋友粟米,雜菇,芝士雞蛋放上去燒,同樣都係好正!除左磯燒,食放題點可以唔叫刺身同壽司,呢度嘅刺身都好新鮮,厚度亦都非常適中,壽司都好足料,但放題來講可以細嚿啲飯,可以食多幾款避免浪費吖嘛!因為係晏晝食所以都唔係太肚餓,好快都差唔多飽,最後叫咗個蟹黃海膽粥做總結,非常有驚喜,大推介!店員會先比一鍋清湯放上爐
因為係晏晝食所以都唔係太肚餓,好快都差唔多飽,最後叫咗個蟹黃海膽粥做總結,非常有驚喜,大推介!店員會先比一鍋清湯放上爐燒,滾左之後就自己加飯,姜蓉,蔥粒,雞蛋同重點既海膽同蟹膏,煲一陣就食得!估唔到咁鮮味,大家記得留肚試下喇!
整體來說,假日午市黎講$200唔洗就有得磯燒又放題真係好抵食!