2015-03-13
同家人的聚餐大多會揀中餐,但從來不會覺得悶同老土,因為香港有很多特色餐廳想試。今次專程來到跑馬地試這間壹玖捌叁。可能跑馬地比較靜,星期六的晚上都沒有坐滿,環境尚算舒適。依家好多餐廳都用tablet點菜, 每款菜都有圖,好方便。咖啡糖心燻蛋 ($68)未食就聞到陣陣煙燻味,但食就比較淡(差不多無味),而且蛋黃不夠糖心。蝦子百花煎釀帶子($198)好大舊蝦膠,好爽彈,對比下,帶子就太薄,而且個芡汁偏咸,食唔到蝦子帶子的鮮味。桂花酒釀炸子雞 ($328)平時食雞唔係醉雞,辣雞就豉油雞,好少有甜既雞。呢個係炸子雞,配一個甜既source; 個 source既味好似平時食桂花酒釀小丸子咁,甜甜地又有桂花的清香,幾新鮮。京果陳醋咕嚕肉 ($128)雖然算不上什麼特色,但我就覺得幾好食。陳醋香而不酸,又不會糊口,非常開胃。咕嚕肉沒骨啖啖肉,個皮好脆但無脆張包住舊肉。樟茶鴨 ($168)有兩面,一面是烤得香脆塗了醬汁的烤鴨,入口酥香鬆化。另一面是上滿了芝麻的蝦蛟。我個人不愛吃一粒粒狀的芝麻但齊體來說很好味。原條龍船豉汁方利球 ($228)方利魚品種有點像多寶魚。魚肉拆來炒球,魚骨和魚鰭原條炸得卜卜脆,
可能跑馬地比較靜,星期六的晚上都沒有坐滿,環境尚算舒適。
依家好多餐廳都用tablet點菜, 每款菜都有圖,好方便。
咖啡糖心燻蛋 ($68)
方利魚品種有點像多寶魚。魚肉拆來炒球,魚骨和魚鰭原條炸得卜卜脆,魚鰭好似平日炸魚皮咁香脆可口。