2019-10-03 546 浏览
今日去太古睇戏,睇完戏之后男朋友建议直接系太古食埋饭,所以就决定睇下附近有咩食。因为想食中菜,系康怡广场行左个圈见到玉桃轩,记得之前去过铜锣湾分店饮茶,野食都唔错,所以就入左去。  星期一至五晚市有好几款优惠,全部都好抵食,不过要留意每枱净系可以拣一款。男朋友好想食片皮鸭,所以就直接拣左老京城片皮鸭,加$68仲可以一鸭两食,不过我地得两个人怕食唔晒所以今次无叫到。除左片皮鸭,我地仲叫左一个姜葱焗日本珍珠蚝煲。  先讲片皮鸭,除左鸭外会跟埋么么皮、京葱、青瓜同甜面酱。一只鸭上到枱发现原份量真系好大,鸭皮香口重油香,配上青瓜中和油腻感,男朋友食唔停口。第二样抵赞既系,呢度唔似坊间其他餐厅啲配料经常唔够包鸭食,佢地配料都俾到好足,食完啲鸭仲有剩。  而姜葱焗日本珍珠蚝煲,份量都好多,有六七只蚝。蚝够大只肥美,吸晒姜葱既香味,好正! 整体黎讲,食物质素唔错,价钱合理,下次可能会带屋企长辈黎食。

片皮鸭

姜葱焗日本珍珠蚝煲