打边炉真系一年四季都岩架~~最适合一班朋友拾下拾下, 边食边吹水架啦!!! 最近我就同班朋友仔去左间价钱唔贵, 食物质素又不错既火锅店"*就系位于土瓜湾道既【友料鸡煲海鲜火锅】入面地方都算宽敞, 设有卡位及大圆台;无论人多或人少都有舒适既位置~~ 我地几个女仔食量唔算好大, 店员就推介左佢地既【友料爱心餐】有冷盘又有刺身及海鲜, 食物款式都几多又岩食;价钱都系每位 HK$188 (四位起) , 完全唔贵, 大家意见一致点呢个餐~~ 另外就点左佢地既大大杯饮品~~左边系冻话梅柚子七喜, 右边既热话梅柚子茶;真系全部大大杯, 冰冻既非常消暑, 热既就十分滋润"* 先来 4人份量的冷盘, 分别有 6款:凉拌青瓜‧凉拌皮蛋‧秘制泡椒鸡脚‧爽脆猪耳‧白卤水生肠‧白卤水鸡肾辣辣地好醒胃, 猪耳非常爽口, 泡椒鸡脚又十分入味;另外好少可会有埋卤水生肠及鸡肾, 正丫"* 食完冷盘就端上新鲜既刺身拼盘~~都有 5款不同既刺身:三文鱼‧八爪鱼‧北寄贝‧泰式生虾‧冰镇墨鱼三文鱼都几厚切下, 而生虾配上泰式酱汁真系一流, 而且很爽口;全部刺身都十分新鲜, 每人都可以食到一件喔!!! 食完头盘既刺身同埋冷盘前菜
打边炉真系一年四季都岩架~~
最适合一班朋友拾下拾下, 边食边吹水架啦!!!

就系位于土瓜湾道既【友料鸡煲海鲜火锅

入面地方都算宽敞, 设有卡位及大圆台;
无论人多或人少都有舒适既位置~~

有冷盘又有刺身及海鲜, 食物款式都几多又岩食;

另外就点左佢地既大大杯饮品~~
左边系冻话梅柚子七喜, 右边既热话梅柚子茶;
真系全部大大杯, 冰冻既非常消暑, 热既就十分滋润"*

先来 4人份量的冷盘, 分别有 6款:

辣辣地好醒胃, 猪耳非常爽口, 泡椒鸡脚又十分入味;
另外好少可会有埋卤水生肠及鸡肾, 正丫"*

食完冷盘就端上新鲜既刺身拼盘~~

全部刺身都十分新鲜, 每人都可以食到一件喔!!!

食完头盘既刺身同埋冷盘前菜, 就黎到正题打边炉啦!!!

我地就拣左【营养杂菜锅】
女生们就最钟意食蔬菜, 呢个杂菜锅够哂健康又唔怕肥, 岩哂啦"*

话咁快, 火锅用既海鲜都已经端上啦~~~
一上台个个都哗一声丫, 好大盘海活海鲜呢!!

有成 6款, 包括:
鲍鱼‧膏蟹‧蛏子‧竹串海虾‧花甲‧卜卜蚬

膏蟹及鲍鱼都几大只下架~~~
而花甲及卜卜蚬大概每人都有两粒, 份量都几足!!!
睇得出全部都好新鲜, 打边炉绝对正丫"*

跟餐仲有友料营养拼盘及自家制即炸响铃~~~

佢地既炸响铃真系即炸架, 上台时热辣辣脆卜卜;
可以蘸甜酸酱汁就咁当小食食, 或者打边炉放汤食亦得!!!
我就钟意就咁食啦, 香脆可口又唔油腻"*

另外跟餐既美国肥牛, 质素较普通~~~

如果想食靓牛既话, 可补返差价转顶级安格斯肥牛架;
都只系加 HK$50 就有得食靓牛, 只系要落 ORDER 个时用店员讲就得!!!

我地仲额外点了佢地既友料五宝丸 (HK$88)

呢款五宝丸其实内有干坤架~~~
佢地唔系普通既丸, 分别系:榨菜牛丸‧咸蛋猪肉丸‧芝士虾丸‧墨鱼粒墨鱼丸‧鱼蛋

手打既五宝丸好弹牙, 个人十分喜欢芝士虾丸及墨鱼粒墨鱼丸!!
估唔到咁既配搭都好好食, 真系要一试"*

跟餐有埋甜品:香芋芝士丸
炸到外层金黄色, 入面系热辣辣既香芋芝士蓉;
唔会太甜, 味道不错呢!!!

澳门蒜香卜卜蚬煲

最后我地仲发现佢地有近期最兴既【澳门蒜香卜卜蚬煲】(HK$148)

超香牛油及蒜蓉既白味, 仲有少少酒香;
一煲入面都有好多粒卜卜蚬, 等佢滚起及完全开哂口就食得!!!!

呢种系澳门盛产既卜卜蚬, 肉质超鲜甜;
虽然细细粒, 但系会令你食唔停口, 再加埋少少辣, 好惹味"*
而且用左金菇黎垫底, 系煮既同时已经吸收哂蒜香及蚬既鲜味~~~

一个字【正】, 必定要试!!!!
澳门蒜香卜卜蚬煲
  • 友料爱心餐