2019-05-25 1417 浏览
聽說這間雞煲是近排人氣之選,環境夠大夠闊落,設有自助調味料區(設有八款不同的調味料),自助飲品區,飲品款式都頗多,最欣賞有椰青水。另有自助選菜區。今晚的海鮮火窩半放題套餐,二個人可以揀一個雞煲或一個高級火窩湯底打邊爐,如果三人以上即可免費享用雞煲。來到這裡當然選擇雞煲吧。下單後好快速地有雞煲上枱,侍應們會好細心地睇火睇時間,定時就會打開雞煲來翻炒數次,中途還會放入油條,油條吸收了雞煲的精華。等緊雞煲的同時,會有雞腳花生及冰鎮海鮮提供。這裡的雞煲用上黃油雞,醃得入味,皮脆骨軟,爆香後更惹味,少辣適合我不好辣的人。食完雞煲後,以為會好似其他餐廳一樣直接加湯落煲打邊爐,原來他們會直接換上新煲,加入當日指定的湯底(蕃茄粟米湯),這樣就可以減低湯底的油膩,對我們怕肥的女士來說要給一個讚。在打邊爐方面,套餐已包了生猛海鮮併盤(有鮑魚,蟶子,蝦,帶子,硯及脆魚腩),賣相十分吸睛,鮑魚仲是活生生的,感覺很新鮮,仲包了一隻熟蟹。還有本地手切牛頸脊,外面單點一碟價錢不便宜,食落口感比肥牛更爽口彈牙,簡單淥幾十秒就食得,十分嫩滑。另外有2隻小籠包,都是第一次食吧,熟了就好像平時食的蒸小籠包一樣,入面還有湯汁

在打邊爐方面,套餐已包了生猛海鮮併盤(有鮑魚,蟶子,蝦,帶子,硯及脆魚腩),賣相十分吸睛,鮑魚仲是活生生的,感覺很新鮮,仲包了一隻熟蟹。還有本地手切牛頸脊,外面單點一碟價錢不便宜,食落口感比肥牛更爽口彈牙,簡單淥幾十秒就食得,十分嫩滑。另外有2隻小籠包,都是第一次食吧,熟了就好像平時食的蒸小籠包一樣,入面還有湯汁的,幾特別。

食完套餐所包的材料後,唔夠飽仲可以點餐紙上超過40款的火窩材料,但我們太飽了,最後只點了一轉,簡單要了豚肉片,支竹及冰豆腐,份量按人頭上,不會浪費,十分好。
最後仲有奶凍送,十分滿足。埋單每人$300幾蚊就可以又食到雞煲,又食到海鮮打邊爐,正。(溫馨提示: 每人$10醬油+$10前菜)
走的時候,仲俾我發現原來九點半後,有$178 任飲任食優惠,好似仲抵食啊!
2019-05-22